Content Ad 002

Current Affairs Quiz August 28th, 2023

Directions for the quiz:
1. This quiz, the Current Affairs Quiz August 28th, 2023, is meant to be a check for your learning and is intended to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 28th, 2023, is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment.
3. Each question in the Current Affairs Quiz August 28th, 2023, followed by four options. You can select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend that you go through the article, Daily Current Affairs Today August 28th, 2023

Question 1:
Which Indian city recently implemented an Air Quality Early Warning System?

A) Mumbai
B) Delhi
C) Pune
D) Kolkata

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Kolkata recently implemented an Air Quality Early Warning System, becoming India’s third city to do so.

Question 2:
What is the name of the military exercise in which the Indian Air Force participated for the first time in Egypt?

A) Desert Storm
B) Exercise BRIGHT STAR-23
C) Malabar Exercise
D) RIMPAC

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The Indian Air Force participated for the first time in Exercise BRIGHT STAR-23, held in Egypt.

Question 3:
Which initiative aims to empower 100,000 women-run businesses in India?

A) Airtel Women Empowerment
B) She Leads Bharat:Udyam
C) Sisters in Arms
D) Women of India Inc.

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. Airtel Payments Bank, in collaboration with Frontier Markets and Mastercard, launched She Leads Bharat:Udyam to empower 100,000 women-run businesses in India.

Question 4:
Which cooperative bank recently merged with The Jalgaon Peoples Co-operative Bank?

A) Akola Merchant Co-operative Bank
B) Twin Cities Co-operative Urban Bank Ltd
C) Kranti Co-operative Urban Bank Ltd
D) Cosmos Co-operative Bank

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The correct answer is A. Akola Merchant Co-operative Bank recently merged with The Jalgaon Peoples Co-operative Bank.

Question 5:
Who led the recent fundraising round for Zepto?

A) Goodwater Capital
B) Y Combinator’s Continuity Fund
C) StepStone Group
D) Sequoia Capital

Content Ad 03

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. StepStone Group, a U.S.-based private investment firm, led the recent Series E fundraising round for Zepto.

Question 6:
What is the valuation of Zepto after its latest fundraising round?

A) $900 million
B) $1.4 billion
C) $200 million
D) $2 billion

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. After its latest Series E fundraising round, Zepto’s valuation became $1.4 billion.

Question 7:
Which award did the SVAMITVA Scheme recently win?

A) Bharat Ratna
B) National Award for e-Governance 2023 (Gold)
C) Padma Bhushan
D) Nobel Prize for Peace

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The SVAMITVA Scheme won the National Award for e-Governance 2023 (Gold).

Question 8:
Who won the Dutch Grand Prix for the third consecutive time?

A) Sebastian Vettel
B) Fernando Alonso
C) Max Verstappen
D) Carlos Sainz

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Max Verstappen won the Dutch Grand Prix for the third consecutive year.

Question 9:
Who is the first Indian to win gold in men’s javelin throw at the World Athletics Championships?

A) Kishore Jena
B) Neeraj Chopra
C) DP Manu
D) B Sai Praneeth

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. Neeraj Chopra became the first Indian to win gold in men’s javelin throw at the World Athletics Championships.

Question 10:
Which Indian athlete won bronze in the 2023 World Badminton Championships?

A) Kento Momota
B) B Sai Praneeth
C) HS Prannoy
D) Prakash Padukone

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. HS Prannoy won a bronze medal in the men’s singles at the 2023 World Badminton Championships.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img