Current Affairs Quiz 28th 29th August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28th 29th August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 28th 29th August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 28th 29th August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 28th 29th August 2020

Question 1:___________ Assembly has passed resolution to bring state under Sixth Schedule.
A. Arunachal Pradesh
B. Assam
C. Sikkim
D. Tripura

Answer and Explanation

Answer: A

  • Arunachal Pradesh Assembly has passed resolution to bring state under Sixth Schedule.
  • The Sixth Schedule provides for the creation of autonomous District Councils in certain tribal areas of the North-Eastern states. The Bill seeks to form a District Council for the hill areas of Darjeeling in West Bengal called the Gorkha Hill Council, Darjeeling (GHC).
  • Question 2: First marine ambulance ‘Pratheeksha’ in ________ will be launched, built by the Cochin Shipyard Limited.
    A. Tamil Nadu
    B. Kerala
    C. Karnataka
    D. Andhra Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • First marine ambulance ‘Pratheeksha’ in Kerala will be launched, built by the Cochin Shipyard Limited.
  • Kerala: Chief minister: Pinarayi Vijayan || Governor: Arif Mohammad Khan
  • Question 3:________ and UNICEF announced a Global Partnership to help map school connectivity in 35 countries by the end of 2023.
    A. Microsoft
    B. Google
    C. Ericsson
    D. Adobe

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Ericsson and UNICEF announced a Global Partnership to help map school connectivity in 35 countries by the end of 2023.
  • Ericson: Headquarters: Stockholm, Sweden || CEO: Börje Ekholm
  • UNICEF: Headquarters: New York || Head: Henrietta H. Fore
  • Question 4:National Council for Promotion of Urdu Language has organised the World Urdu Conference in _________.
    A. Mumbai
    B. New Delhi
    C. Kolkata
    D. Chennai

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • National Council for Promotion of Urdu Language has organised the World Urdu Conference in New Delhi.
  • Director of National Council for Promotion of Urdu Language: Dr Aquil Ahmed.
  • Question 5:__________ Bank has partnered with Adobe to enhance digital customer experiences.
    A. HDFC
    B. ICICI
    C. Axis
    D. Kotak

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • HDFC Bank has partnered with Adobe to enhance digital customer experiences.
  • HDFC Bank will use Adobe Experience Cloud solutions, this will enable HDFC Bank to deliver personalised digital experiences
  • HDFC: MD & CEO: Sashidhar Jagdishan || Headquarters: Mumbai
  • Question 6:Dr. Akinwumi Adesina re-elected unanimously as President of the __________ Development Bank Group.
    A. European
    B. Latin American
    C. African
    D. Asian

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Dr. Akinwumi Adesina re-elected unanimously as President of the African Development Bank Group
  • AfDB: Headquarters: Abidjan, Côte d’Ivoire || President: Akinwumi Adesina
  • Question 7:___________ CEO Kevin Mayer has stepped down from the post of CEO.
    A. SanpChat
    B. Helo
    C. TikTok
    D. Ohio

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • TikTok CEO Kevin Mayer has stepped down from the post of CEO.
  • Tiktok: Developed by ByteDance Company || Tiktok founded: 2012 || Tiktok founder: Zhang Yiming
  • Question 8:The National Sports Day in India is celebrated on _________, on the birth anniversary of hockey legend Major Dhyan Chand.
    A. 27 August
    B. 28 August
    C. 30 August
    D. 29 August

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The National Sports Day in India is celebrated on 29 August, on the birth anniversary of hockey legend Major Dhyan Chand .
  • This day marks the birthday of Major Dhyan Chand Singh, the hockey player who won gold medals in Olympics for India in the years 1928, 1932 and 1936. He score 570 goals in his career, from 1926 to 1949.
  • Question 9:The International Day against Nuclear Tests is observed on ___________.
    A. 27 August
    B. 28 August
    C. 30 August
    D. 29 August

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The International Day against Nuclear Tests is observed on August 29.
  • It was established on December 2, 2009 at the 64th session of the United Nations General Assembly by the resolution 64/35, which was adopted unanimously.
  • Question 10: _________ writer Marieke Lucas Rijneveld has become the youngest author to win the International Booker Prize.
    A. Spanish
    B. Dutch
    C. British
    D. German

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Dutch writer Marieke Lucas Rijneveld has become the youngest author to win the International Booker Prize.
  • Marieke Lucas Rijneveld is a Dutch writer. Rijneveld won the 2020 the International Booker Prize together with their translator Michele Hutchinson for the debut novel The Discomfort of Evening.
  • Question 11:India is planning to host BRICS Games ________, which will be aligned with the Khelo India Games.
    A. 2022
    B. 2021
    C. 2023
    D. 2024

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India is planning to host BRICS Games 2021, which will be aligned with the Khelo India Games.
  • Sports Minister Kiren Rijiju attended a meeting of Sports Ministers of the BRICS nations (Brazil, Russia, India, China and South Africa).
  • Daily Current Affairs: 28th 29th August

    Daily Current Affairs 28th-29th August 2020 Current Affairs Quiz 28th-29th August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest