Current Affairs Quiz 3 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 3 August 2018

Question 1: What is the Tagline of IRCTC?
A. Life of the Railways
B. Life of the nation
C. Lifeline of the Nation
D. Lifeline of the Railways

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) is a subsidiary of the Indian Railways that handles the catering, tourism and online ticketing operations of the Indian railways. It’s tagline is “Lifeline of the nation”.

Question 2: Where is the head quarter of World Wide Fund for Nature?
A. Germany
B. Switzerland
C. Austria
D. Finland

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Gland, Switzerland, Founded: 29 April 1961, Morges, Switzerland , President Emeritus: Prince Philip, Duke of Edinburgh , President: Pavan Sukhdev , Founders: Philip Mountbatten.

Question 3: Under which scheme Institutions such as Temples, Gurudwara, Church,Dargah, Monasteries etc. can apply for financial assistance from Govt?
A. Seva Bhoj Yojna.
B. Samriddhi Bhoj Yojna.
C. Dhan Bhuj Yojna.
D. Sampada Bhuj Yojna.

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Culture has launched the new scheme Seva Bhoj Yojna.The outlay for the Seva Bhoj Scheme is Rs 325 Crores for current as well as upcoming fiscal years.

Question 4: Which of the following is India’s most valuable bank?
A. HDFC Bank Ltd
B. State Bank of India
C. Kotak Mahindra Bank Ltd
D. Bandhan Bank

Answer and Explanation

Answer: A

HDFC Bank Ltd remained India’s most valuable bank followed by State Bank of India (SBI) and Kotak Mahindra Bank Ltd.

Question 5: Which of the following is the capital of Estonia?
A. Tallinn
B. Tanjim
C. Astana
D. Binsik

Answer and Explanation

Answer: A

Estonia, a country in Northern Europe, borders the Baltic Sea and Gulf of Finland. Including more than 1,500 islands.

Question 6: UEFA Super Cup Final between __________ and Atletico de Madrid will be held in Tallinn.
A. Chelsea
B. FC Barcelona
C. Real Madrid
D. Arsenal

Answer and Explanation

Answer: C

UEFA Super Cup Final between Real Madrid and Atletico de Madrid will be held in Tallinn.

Question 7: The 2018 BWF World Championships is a badminton tournament which is being held from 30 July to 5 August in _________.
A. India
B. Malaysia
C. China
D. Denmark

Answer and Explanation

Answer: C

The 2018 BWF World Championships is a badminton tournament which is being held from 30 July to 5 August at Nanjing Olympic Sports Centre in Nanjing, China.

Question 8: In State Energy Efficiency Preparedness Index, Based on how many parameter the classification of states are done?
A. 4
B. 3
C. 5
D. 6

Answer and Explanation

Answer: A

States are classified as based on their efforts ‘Front Runner’, ‘Achiever’, ‘Contender’ and ‘Aspirant’ in State Energy Efficiency Preparedness Index

Question 9: WhatsApp is written in which programming Language?
A. Erlang
B. Python
C. Swift
D. Google-SoC

Answer and Explanation

Answer: A

Erlang is a general-purpose, concurrent, functional programming language, as well as a garbage-collected runtime system.

Question 10: Who is the Chairman of ITC Ltd?
A. Y C Modi
B. Y C Deveshwar
C. H C Deveshwar
D. H C Modi

Answer and Explanation

Answer: B Yogesh Chander Deveshwar is an Indian businessman and mechanical engineer. He serves as the Chairman of ITC Limited.

Daily Current Affairs: 3 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3

Daily Current Affairs 3 August 2018 Current Affairs Quiz August 3 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest