Current Affairs Quiz 30 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 30 August 2018

Question 1: What is India’s rank in the World Bank’s report of Ease of Doing Business 2018?
A. 100
B. 98
C. 104
D. 96

Answer and Explanation

Answer: A

India’s rank in the World Bank’s report of Ease of Doing Business 2018 is 100 out of 190 countries.

Question 2: ________ RCEP Ministerial Meeting has begun in Singapore.
A. 7th
B. 6th
C. 8th
D. 9th

Answer and Explanation

Answer: B

6th RCEP Ministerial Meeting has begun in Singapore.Suresh Prabhu(Union Minister of Commerce& Industry) is leading the Indian delegation.

Question 3:Seema Punia is a __________
A. Discus Thrower
B. Hammer Thrower
C. Javelin Thrower
D. Shotput Thrower

Answer and Explanation

Answer: A

Seema Punia is an Indian discus thrower. Her personal best throw is 62.62 m, achieved at the Pat Young’s Throwers Classic 2016 at Salinas in the US.

Question 4: Who was the runner-up in UEFA Champions League 2017-18?
A. Liverpool
B. Barcelona
C. Real Madrid
D. Chelsea

Answer and Explanation

Answer: A

The UEFA Champions League is an annual continental club football competition organised by the Union of European Football Associations and contested by top-division European clubs. Real Madrid is current champion.

Question 5: Jinson Johnson won ______ medal in 800m Sprint in Asian Games.
A. Gold
B. Silver
C. Bronze
D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: B

Jinson Johnson won Gold in 1500m Sprint and silver in 800m Sprint.

Question 6: India and the Asian Development Bank (ADB) signed a ______ million loan agreement.
A. $373
B. $376
C. $375
D. $370

Answer and Explanation

Answer: C

India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement.

Question 7: __________ is World’s first country to give free sanitary products to students.
A. England
B. Ireland
C. Scotland
D. Netherlands

Answer and Explanation

Answer: C

Scotland is World’s first country to give free sanitary products to students.

Question 8: Who has been appointed as High Commissioner of India to the UK ?
A. Y K Singh
B. Ruchi Ghanashyam
C. Shyam Sinha
D. Deepak Singh

Answer and Explanation

Answer: B

The next High Commissioner of India to the UK will be Ruchi Ghanashyam.

Question 9: PM Narendra Modi to attend the BIMSTEC Summit in ______.
A. Nepal
B. Myanmar
C. Bangladesh
D. Sri Lanka

Answer and Explanation

Answer: A

PM Narendra Modi to attend the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation or BIMSTEC Summit Nepal.

Question 10: Government has constituted a ________ -member PM-STIAC (A New Science And Technology Council) to advise PM Narendra Modi.
A. 22
B. 21
C. 23
D. 24

Answer and Explanation

Answer: B

Government has constituted a 21-member PM-STIAC (A New Science and Technology Council) to advise PM Narendra Modi.

Daily Current Affairs: 30 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30

Daily Current Affairs 30 August 2018 Current Affairs Quiz August 30 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]