Current Affairs Quiz 30th 31st August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30th 31st August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30th 31st August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30th 31st August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30th 31st August 2020

Question 1:India and ________ have become the joint winners of FIDE online Chess Olympiad.
A. Russia
B. China
C. Japan
D. UK

Answer and Explanation

Answer: A

  • India and Russia have become the joint winners of FIDE online Chess Olympiad.
  • The Fédération Internationale des Échecs is an international organization based in Switzerland that connects the various national chess federations and acts as the governing body of international chess competition. It is usually referred to by its French acronym FIDE.
  • FIDE: Headquarters: Lausanne, Switzerland
  • Question 2: Para swimmer ___________ first Divyang sportsperson of country to get prestigious Tenzing Norgay Adventure Award.
    A. Inder Johal
    B. Satyendra Singh
    C. Satyendra Rajawat
    D. Inder Singh

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Para swimmer Satyendra Singh first Divyang sportsperson of country to get prestigious Tenzing Norgay Adventure Award.
  • The Tenzing Norgay National Adventure Award is regarded as one of the highest national awards for adventure sports in India.
  • Question 3:India’s former athletic coach __________ has passed away.
    A. Ramachandra Rai
    B. Purushotham Das
    C. Purushotham Rai
    D. Ramachandra Das

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India’s former athletic coach Purushotham Rai has passed away.
  • Purushotham Rai’s name was announced for the Dronacharya award for year 2020 among the other winners.
  • Question 4:International Day of the Victims of Enforced Disappearances is observed on _____________.
    A. August 28
    B. August 30
    C. August 29
    D. August 31

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • International Day of the Victims of Enforced Disappearances is observed on August 30.
  • Enforced disappearance has frequently been used as a strategy to spread terror within the society. The feeling of insecurity generated by this practice is not limited to the close relatives of the disappeared, but also affects their communities and society as a whole.
  • By the resolution 65/209 the UN General Assembly, the Assembly welcomed the adoption of the International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance, and decided to declare 30 August the International Day of the Victims of Enforced Disappearances, to be observed beginning in 2011.
  • Question 5:India has withdrawn from multilateral war game in ________’s Kavkaz 2020.
    A. Russia
    B. China
    C. USA
    D. UK

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • India has withdrawn from multilateral war game in Russia’s Kavkaz 2020.
  • Russia: Capital: Moscow || President: Vladimir Putin || Currency: Russian Rouble || Prime minister: Mikhail Mishustin
  • Question 6: The 51st International Film Festival of India (IFFI) will be held in _________ in November.
    A. Mumbai
    B. Kerala
    C. Goa
    D. New Delhi

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The 51st International Film Festival of India (IFFI) will be held in Goa in November.
  • Governor: Goa: Bhagat Singh Koshyari || Chief Minister: Pramod Sawant.
  • Question 7:_World War 2 spy ___________ has become first Indian origin woman to get UK memorial plaque.
    A. Violette Szabo
    B. Ameena Begum
    C. Noor Inayat Khan
    D. Shrabani Basu

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World War 2 spy Noor Inayat Khan has become first Indian origin woman to get UK memorial plaque.
  • Noor-un-Nissa Inayat Khan, GC, also known as Nora Inayat-Khan and Nora Baker, was a British spy in World War II who served in the Special Operations Executive. As an SOE agent she became the first female wireless operator to be sent from the UK into occupied France to aid the French Resistance during World War II.
  • Question 8:India’s first International Women’s Trade Centre to be set up in ________.
    A. Gujarat
    B. Maharashtra
    C. Tamil Nadu
    D. Kerala

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India’s first International Women’s Trade Centre to be set up in Kerala.
  • Kerala: Chief Minister: Pinarayi Vijayan || Governor: Arif Mohammad Khan.
  • Question 9: _________’s longest-serving Prime Minister Shinzo Abe has resigned.
    A. Indonesia
    B. South Korea
    C. Myanmar
    D. Japan

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Japan’s longest-serving Prime Minister Shinzo Abe has resigned.
  • Japan: Capital: Tokyo || Currency: Japanese yen
  • Question 10:Who among the following is the winner of 2020 Belgian Grand Prix?
    A. V Bottas
    B. Lewis Hamilton
    C. Max Verstappen
    D. Sebastian Vettel

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Winner: Lewis Hamilton
  • Runner-up: V Bottas
  • The 2020 Belgian Grand Prix was a Formula One motor race held on 30 August 2020 at the Circuit de Spa-Francorchamps in Stavelot, Belgium. The race was the seventh round in the 2020 Formula One World Championship.
  • Daily Current Affairs: 30th 31st August

    Daily Current Affairs 30th-31st August 2020 Current Affairs Quiz 30th-31st August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest