Content Ad 002

Current Affairs Quiz August 3rd, 2023

Directions for the quiz:
1. This quiz, the Current Affairs Quiz August 3rd, 2023, is meant to be a check for your learning and is intended to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 3rd, 2023, is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment.
3. Each question in the Current Affairs Quiz August 3rd, 2023, followed by four options. You can select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend that you go through the article, Daily Current Affairs Today August 3rd, 2023

Question 1.
What is the primary focus of the National Deep Tech Startup Policy (NDTSP)?
a) Encourage traditional startups
b) Support e-commerce startups
c) Provide financial aid to all startups
d) Cultivate a supportive environment for deep tech startups

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The NDTSP’s primary goal is to cultivate a supportive environment that addresses the distinct challenges faced by deep tech startups in India.

Question 2.
Which ministry formed a Specialist Committee to refine anti-discrimination guidelines in higher educational institutions?
a) Ministry of External Affairs
b) Ministry of Health
c) Ministry of Education
d) Ministry of Law

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Ministry of Education constituted the Specialist Committee to reevaluate and refine anti-discrimination guidelines focusing on higher educational institutions.

Question 3.
What is the goal of Assam’s ‘Amrit Brikshya Andolan’ campaign?
a) Increase industrialization
b) Promote tourism
c) Plant 1 crore trees in one day
d) Promote agricultural activities

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The ‘Amrit Brikshya Andolan’ campaign aims to plant a massive 1 crore trees in a single day in September.

Question 4
On which day is the Aadi Perukku festival celebrated in the Tamil month of Aadi?
a) 18th day
b) 15th day
c) 8th day
d) 20th day

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Aadi Perukku is celebrated on the 18th day of the Tamil month of Aadi.

Question 5.
From when will the 28% tax imposition on online gaming bets be effective?
a) 1st September
b) 1st October
c) 1st November
d) 1st December

Answer and Explanation

Answer:B

  • Explanation: The GST Council confirmed the 28% tax imposition on the total value of online gaming bets to be effective from 1st October.

Question 6.
Under the PM YASASVI Scheme, how many scholarships are planned to be offered?
a) 10,000
b) 12,500
c) 15,000
d) 17,500

Answer and Explanation

Answer:C

  • Explanation: The government has planned to offer 15,000 scholarships to deserving students through the PM YASASVI Scholarship test.

Question 7.
How many cheetahs were relocated to Kuno National Park from Africa?
a) ) 20
b) 16
c) 18
d) 14

Answer and Explanation

Answer:A

  • Explanation: Kuno National Park initially received 20 cheetahs from Namibia and South Africa in separate phases for the reintroduction of the species.

Question 8.
How much rainfall did Beijing record, marking the heaviest in the last 140 years?
a) 644.8 millimeters
b) 704.8 millimeters
c) 744.8 millimeters
d) 784.8 millimeters

Answer and Explanation

Answer:C

  • Explanation: Beijing recorded a staggering 744.8 millimeters of rainfall over five days, marking the heaviest in the past 140 years.

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img