Current Affairs Quiz 4 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 4 August 2018

Question 1: Pick the correct pair of designation and person?
A. NITI Aayog Vice-Chairman- Rajiv Kumar
B. NITI Aayog CEO- Amitabh Kant
C. Both of the above
D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: C

NITI- National Institution for Transforming India. NITI Aayog Vice-Chairman- Rajiv Kumar, CEO- Amitabh Kant.

Question 2: Abdul Kalam Island is located in which state?
A. Andhra Pradesh
B. Odisha
C. Telangana
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

It is India’s most advanced missile testing site in the Bay of Bengal should now be named ‘Kalam Island’. The missiles which were launched from the Wheeler Island include Akash, Agni, Astra, BrahMos, Nirbhay, Prahaar, Prithvi, Shaurya and Advanced Air Defence, and Prithvi etc.

Question 3: ___________ is the present Chairman of DRDO.
A. Sanjay Mitra
B. Sanjay Sinha
C. Avichal Sharma
D. Hitesh Gupta

Answer and Explanation

Answer: A

Sanjay Mitra (Present Defence Secretary) is the present Chairman of DRDO.DRDO Headquarters in New Delhi.

Question 4: National Sports University will be installed in __________?
A. Manipur
B. Nagaland
C. Mizoram
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: A

National Sports University is a sports university proposed to be set up in Manipur in India and three outlying campuses, one each at Lucknow, Mohali and Gwalior.

Question 5: What is the name of World’s First Hindi-Speaking Robot?
A. Rashmi
B. Reshma
C. Rishmi
D. Rimjhim

Answer and Explanation

Answer: A

‘Rashmi’ is the World’s First Hindi-Speaking Robot.

Question 6: According to a Morgan Stanley report, India will have a GDP growth of __________.
A. 7.4%
B. 7.7%
C. 7.5%
D. 7.6%

Answer and Explanation

Answer: C

According to a Morgan Stanley report, India will have a GDP growth of 7.5%.

Question 7: Apple Inc. is the first Company with Market Value of_________.
A. 100 Million USD
B. 1 Billion USD
C. 1 Trillion USD
D. 500 Million USD

Answer and Explanation

Answer: C

Apple Inc. is the first Company with Market Value of USD 1 trillion.

Question 8: India has been elected as president for the __________ years of Asia-Pacific Institute for Broadcasting Development.
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five

Answer and Explanation

Answer: A

India has been elected as president for the two years of Asia-Pacific Institute for Broadcasting Development.

Question 9: Carolina Marin is a Badminton Player, she hails from ________?
A. Spain
B. Denmark
C. Germany
D. France

Answer and Explanation

Answer: A

Carolina María Marín Martín is a professional badminton player from Spain. She is the Olympic Champion, two time World Champion, four time European Champion and the former World No. 1 in BWF rankings for the women’s singles.

Question 10: Spanish Super Cup between ___________ and Sevilla to be played in Morocco.
A. Española
B. Barcelona
C. Real Madrid
D. Villarreal

Answer and Explanation

Answer: B

Spanish Super Cup between Barcelona and Sevilla to be played in Morocco

Daily Current Affairs: 4 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4

Daily Current Affairs 4 August 2018 Current Affairs Quiz August 4 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]