Current Affairs Quiz 5 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 August 2018

Question 1: Pin Valley National Park is located in which state?
A. Arunachal Pradesh
B. Assam
C. J & K
D. Himachal Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D

Some National Parks in Himachal Pradesh: Great Himalayan Park, Pin Valley National Park.

Question 2: Who topped the State Investment Potential Index-2017 by NCAER?
A. New Delhi
B. Gujarat
C. Tamilnadu
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Gujarat had topped State Investment Potential Index in 2016 and 2017 but in 2018 it is New Delhi.

Question 3: What is the tagline of Vijaya Bank?
A. A Friend You can Bank Upon
B. A Name You can Bank Upon
C. A Partner You can Bank Upon
D. A Entity You can Bank Upon

Answer and Explanation

Answer: A

Vijaya Bank: MD CEO: Sankara Narayanan. Headquarters: Bengaluru.Tagline: A Friend You can Bank Upon.

Question 4: What is the full form of ‘P’ in PMLA?
A. Prevent
B. Present
C. Preventive
D. Prevention

Answer and Explanation

Answer: D

Prevention of Money Laundering Act, 2002 is an Act of the Parliament of India enacted by the NDA government to prevent money-laundering and to provide for confiscation of property derived from money-laundering. PMLA and the Rules notified there under came into force with effect from July 1, 2005.

Question 5: Who was the first top-ranked Indian batsman in Test Cricket?
A. Sunil Gavaskar
B. Kapil Dev
C. Dilip Vengsarkar
D. Amarnath

Answer and Explanation

Answer: A

Sunil Gavaskar was the first top-ranked Indian batsman in Test Cricket, he achieved this feat in 1978.

Question 6: Where is the head quarter of Association for Educational Communications and Technology (AECT)?
A. New York
B. Ohio
C. Bloomington
D. Chicago

Answer and Explanation

Answer: C

The Association for Educational Communications and Technology (AECT) is a professional association of thousands of educators and others whose activities are directed toward improving instruction through technology.

Question 7: Who is the CEO of Tech Mahindra?
A. Mahindra Rajpakshey
B. Anand Mahindra
C. C. P. Gurnani
D. Cyrus Mistry

Answer and Explanation

Answer: C

About Tech Mahindra :- CEO: C. P. Gurnani , Headquarters: Mumbai, Revenue: 477 crores USD (2018) , Founder: Anand Mahindra

Question 8: Man City beat __________ and won Community Shield for the 5th time.
A. Chelsea
B. Man United
C. Everton
D. Arsenal

Answer and Explanation

Answer: A

Man City beat Chelsea and won Community Shield for the 5th time.

Question 9: Himachal Pradesh CM __________ launched ‘Shaur Nahin’ App.
A. Jai Ram Thakur
B. Jai Thakur
C. Jai Ram Ramesh
D. Ajay Thakur

Answer and Explanation

Answer: A

Himachal Pradesh CM Jai Ram Thakur launched ‘Shaur Nahin’ App.

Question 10: US will invest ___________ million in Indo-Pacific region.
A. 400 USD
B. 300 USD
C. 200 USD
D. 500 USD

Answer and Explanation

Answer: B

US will invest $300 million in Indo-Pacific region.

Daily Current Affairs: 5 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5

Daily Current Affairs 5 August 2018 Current Affairs Quiz August 5 2018 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
Special Launch Offer: 20% off all courses till 24th Jan, 2023.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest