Current Affairs Quiz 5th 6th August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5th 6th August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5th 6th August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5th 6th August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5th 6th August 2020

Question 1:Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank has laid the foundation stone of Indian Institute of Management Dhaula Kuan in Sirmour, ________.
A. Uttarakhand
B. Himachal Pradesh
C. Sikkim
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: B

  • Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank has laid the foundation stone of Indian Institute of Management Dhaula Kuan in Sirmour, Himachal Pradesh.
  • Himachal Pradesh: Chief Minister: Jai Ram Thakur || Governor: Bandaru Dattatraya.
  • Question 2:Minister of State for Electronics, Communication, and IT Sanjay Dhotre has inaugurated Bharat Air Fibre Services in _________.
    A. Karnataka
    B. Maharashtra
    C. Rajasthan
    D. Odisha

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Minister of State for Electronics, Communication, and IT Sanjay Dhotre has inaugurated Bharat Air Fibre Services in Maharashtra.
  • Chief Minister of Maharashtra: Uddhav Thackeray || Governor: Bhagat Singh Koshyari.
  • Question 3:_____________ will open India’s first conversation centre for snow leopards.
    A. Uttarakhand
    B. Himachal Pradesh
    C. Sikkim
    D. Bihar

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Uttarakhand will open India’s first conversation centre for snow leopards.
  • Uttarakhand: Capitals: Dehradun, Gairsain (Summer) || Chief Minister:Trivender Singh Rawat || Governor‎: ‎Baby Rani Maurya
  • Question 4: National Bank of Bahrain has selected ‘____________ Finacle’ to digitally transformation its banking business.
    A. Infosys
    B. TCS
    C. Wipro
    D. Tech Mahindra

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • National Bank of Bahrain has selected ‘Infosys Finacle’ to digitally transformation its banking business.
  • Infosys: Chief Executive Officer and Managing Director: Salil Parekh || Headquarters: Bengaluru.
  • Question 5:Axis Bank has launched an automated Voice Assistant __________.
    A. AXAA
    B. AAVA
    C. AXIS AI
    D. VA AXIS

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Axis Bank has launched an automated Voice Assistant ‘AXAA’.
  • Axis Bank: CEO: Amitabh Chaudhry || Headquarters: Mumbai
  • Question 6: _____________ has been appointed Lt-Governor of Jammu and Kashmir after GC Murmu resigns
    A. Sushil Sinha
    B. Rishabh Sinha
    C. Manoj Sinha
    D. Sarthak Sinha

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Manoj Sinha has been appointed Lt-Governor of Jammu and Kashmir after GC Murmu resigns.
  • Manoj Sinha is an Indian politician and is the Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir. He served as the Minister of State for Communications and Minister of State for Railways in the Government of India.
  • Question 7:________ August marks the anniversary of the atomic bombing in Hiroshima during World War II.
    A. 8th
    B. 7th
    C. 6th
    D. 9th

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • 6th August marks the anniversary of the atomic bombing in Hiroshima during World War II.
  • Aim: To raise awareness about the threat of nuclear weapons and the dangers of nuclear energy.
  • Question 8:____________has announced Young Scientist Award for the year 2020.
    A. IISc
    B. ISRO
    C. BARC
    D. CISR

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Council of Scientific and Industrial Research has announced Young Scientist Award for the year 2020.
  • CSIR: Director General: Shekhar C. Mande || HQ: New Delhi
  • Question 9: Former Real Madrid and __________ Goalkeeper Iker Casillas has retired from football.
    A. Italy
    B. France
    C. Germany
    D. Spain

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Former Real Madrid and Spain Goalkeeper Iker Casillas has retired from football.
  • Iker Casillas is a Spanish former professional footballer who played as a goalkeeper. Popularly dubbed “San Iker” for his ability to produce spectacular saves, Casillas is widely regarded to be one of the greatest goalkeepers of all time, and by some, as the greatest ever.
  • Question 10:__________ Computer Engineer William English who co-invented the world’s first computer mouse, has passed away.
    A. American
    B. British
    C. German
    D. Canadian

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • American Computer Engineer William English who co-invented the world’s first computer mouse, has passed away.
  • William Kirk English was an American computer engineer who contributed to the development of the computer mouse while working for Douglas Engelbart at SRI International’s Augmentation Research Center. He would later work for Xerox PARC and Sun Microsystems.
  • Daily Current Affairs: 5th 6th August

    Daily Current Affairs 5th-6th August 2020 Current Affairs Quiz 5th-6th August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest