Current Affairs Quiz 6 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 6 August 2018

Question 1: Ace Against Odds is the autobiography of ___________.
A. Sania Mirza
B. Saina Nehwal
C. PV Sindhu
D. Jwala Gutta

Answer and Explanation

Answer: A

Mirza published an autobiography titled “Ace against Odds” chronicling her journey to the top. In addition to her journey, the book also lists some of her memorable encounters on and off the court. And the people and relationships that have contributed to her growth as a person and a sportsperson.

Question 2: Government e- Marketplace (GeM) is an online platform for government users which was launched on _________.
A. 2017
B. 2016
C. 2015
D. 2014

Answer and Explanation

Answer: B

Government e- Marketplace (GeM) is an online platform for government users which was launched on 9th August, 2016.

Question 3: What is the full form of ‘E’ in TERI?
A. Environment
B. Encore
C. Energy
D. Engine

Answer and Explanation

Answer: C

The Energy and Resources Institute (TERI) is a research institute based in New Delhi that conducts research work in the fields of energy, environment and sustainable development. It is also a partner in Start-up Academia Alliance.

Question 4: Who is the CEO of Indian Post Payment Bank?
A. Suresh Sethi
B. Suresh Mathur
C. Suresh Wadekar
D. Suresh Kasliwal

Answer and Explanation

Answer: A

MD & CEO of India Post Payments Bank – Suresh Sethi.

Question 5: The Biel International Chess Festival takes place annually since 1968 in the Congress Centre ____________.
A. Switzerland
B. United Kingdom
C. Germany
D. France

Answer and Explanation

Answer: A

The Biel International Chess Festival takes place annually since 1968 in the Congress Centre Biel/Bienne, Switzerland.

Question 6: Where is the head quarter of PepsiCo Food Company?
A. Chicago
B. Washington DC
C. New York
D. Ohio

Answer and Explanation

Answer: C

PepsiCo, Inc. is an American multinational food, snack, and beverage corporation headquartered in Purchase, New York. PepsiCo has interests in the manufacturing, marketing, and distribution of grain-based snack foods, beverages, and other products.

Question 7: Krishna Shripadrao Deshpande was an eminent library scientist from _________.
A. Telangana
B. Odisha
C. Karnataka
D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: C

Krishna Shripadrao Deshpande was an eminent library scientist from Karnataka.

Question 8: Who has been appointed as Managing Director of Dedicated Freight Corridor Corporation of India Ltd. (DFCCIL).
A. Anurag Sachan
B. Anurag Saini
C. Aniket Sachan
D. Anurag Sahani

Answer and Explanation

Answer: A

Anurag Sachan is appointed as Managing Director of Dedicated Freight Corridor Corporation of India Ltd. (DFCCIL).

Question 9: What was the name of world’s first atomic bomb?
A. Little Boy
B. Little Bomb
C. Fat Bomb
D. Fat Boy

Answer and Explanation

Answer: A

“Little Boy” was the codename for the nuclear bomb dropped on the Japanese city of Hiroshima on 6 August 1945 during World War II

Question 10: Who is the winner of Women’s Hockey World Cup-2018?
A. Ireland
B. Netherlands
C. Australia
D. England

Answer and Explanation

Answer: B

Netherlands defeated Ireland 6–0 in the final. Spain won Bronze Medal.

Daily Current Affairs: 6 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6

Daily Current Affairs 6 August 2018 Current Affairs Quiz August 6 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest