Current Affairs Quiz 7 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 August 2019

Question 1:The ___________ National Handloom Day is observed on 7th August 2019.
A. 5th
B. 6th
C. 7th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: A

The 5th National Handloom Day is observed on 7th August 2019.

Question 2:Rajasthan has become 2nd state after ____________ which passed a law to curb lynching cases.
A. Kerala
B. Manipur
C. Bihar
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

Rajasthan has become 2nd state after Manipur which passed a law to curb lynching cases.

Question 3:Government of India has approved a Kosi-Mechi river interlinking project in __________.
A. Odisha
B. Madhya Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: D

Government of India has approved a Kosi-Mechi river interlinking project in Bihar.

Question 4:Who is the Governor of Arunachal Pradesh?
A. BD Mishra
B. Pema Khandu
C. NN Vohra
D. Ganeshi Lal

Answer and Explanation

Answer: A

Chief Minister of Arunachal Pradesh: Pema Khandu || Governor Of Arunachal Pradesh: BD Mishra.

Question 5:Australian Super and Ontario Teachers’ Pension Plan will invest ____________ each in National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) Master Fund.
A. $2 billion
B. $1 billion
C. $3 billion
D. $4 billion

Answer and Explanation

Answer: B

Australian Super and Ontario Teachers’ Pension Plan will invest $1 billion each in National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) Master Fund.

Question 6:Transiting Exoplanet Survey Satellite of _____________ has uncovered ‘first nearby super-Earth’ named GJ-357-D.
A. UK Space Agency
B. Roscosmos
C. SpaceX
D. NASA

Answer and Explanation

Answer: D

Transiting Exoplanet Survey Satellite of NASA has uncovered ‘first nearby super-Earth’ named GJ-357-D.

Question 7:India is among 17 countries at _____________ position facing ‘Extremely High’ water stress.
A. 15th
B. 14th
C. 13th
D. 12th

Answer and Explanation

Answer: C

India is among 17 countries at 13th position facing ‘Extremely High’ water stress.

Question 8:Edelweiss Tokio Life Insurance has tied up with ____________ to offer mobile-based group insurance solutions for ____________ Users.
A. MobiKwik
B. Freecharge
C. PayTm
D. PayU

Answer and Explanation

Answer: A

Edelweiss Tokio Life Insurance has tied up with MobiKwik to offer mobile-based group insurance solutions for MobiKwik Users.

Question 9:RBI has cut Repo Rate for 4th Time and is lowered by _________ to a 9 year low of 5.4%.
A. 25 bps
B. 30 bps
C. 40 bps
D. 35 bps

Answer and Explanation

Answer: D

RBI has cut Repo Rate for 4th Time and is lowered by 35 bps to a 9 year low of 5.4%.

Question 10:___________ will acquire an 87.6% stake in Shopsense Retail Technologies Pvt. Ltd, which runs fashion portal Fynd.
A. Myntra
B. Reliance
C. Flipkart
D. Amazon

Answer and Explanation

Answer: B

Reliance will acquire an 87.6% stake in Shopsense Retail Technologies Pvt. Ltd, which runs fashion portal Fynd.

Daily Current Affairs: 7 August

Daily Current Affairs 7 August 2019 Current Affairs Quiz 7 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest