Current Affairs Quiz 7th 8th August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7th 8th August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7th 8th August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7th 8th August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 7th 8th August 2020

Question 1:Sports Gaming Platform ‘WTF Sports’ has appointed Cricketer ____________ and Harmanpreet Kaur as its brand ambassadors.
A. Yuvraj Singh
B. Suresh Raina
C. Virat Kohli
D. Rohit Sharma

Answer and Explanation

Answer: B

  • Sports Gaming Platform ‘WTF Sports’ has appointed Cricketer Suresh Raina and Harmanpreet Kaur as its brand ambassadors.
  • Harmanpreet Kaur is an Indian cricketer. She plays as an all-rounder for the Indian women’s cricket team and was awarded the prestigious Arjuna Award for Cricket in the year 2017 by the Ministry of Youth Affairs and Sports.
  • Question 2:Reliance Industries has been ranked second biggest brand globally after ____________ in FutureBrand Index 2020 by PwC.
    A. Google
    B. Apple
    C. Samsung
    D. Microsoft

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Top Three:
  • 1. Apple
  • 2. Reliance
  • 3. Samsung
  • The FutureBrand Index is a global brand perception study based on the PwC Global Top 100 Companies by market capitalisation
  • Reliance Industries has been ranked second biggest brand globally after Apple in FutureBrand Index 2020 by PwC.
  • Question 3:____________ Government has tied-up with ISB to set up public policy lab ‘GoAP-ISB Policy Lab’ for economic development and job creation.
    A. Odisha
    B. Telangana
    C. Andhra Pradesh
    D. Jharkhand

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Andhra Pradesh Government has tied-up with ISB to set up public policy lab ‘GoAP-ISB Policy Lab’ for economic development and job creation.
  • Andhra Pradesh: Governor: Biswabhusan Harichandan || Chief minister: YS Jaganmohan Reddy
  • Question 4:India observes National Handloom Day on ___________ every year.
    A. 7th August
    B. 8th August
    C. 9th August
    D. 10th August

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • India observes National Handloom Day on 7th August every year.
  • A ‘handloom’ is a loom that is used to weave cloth without the use of any electricity. Hand weaving is done on pit looms or frame looms generally located in weavers’ homes.
  • Question 5:____________ has been re-appointed as the chairman of Securities and Exchange Board of India.
    A. Ajay Tyagi
    B. Ajay Sinha
    C. Ajay Gupta
    D. Ajay Sen

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Ajay Tyagi has been re-appointed as the chairman of Securities and Exchange Board of India.
  • The Securities and Exchange Board of India is the regulator of the securities and commodity market in India owned by the Government of India. It was established on 12 April 1988 and given Statutory Powers on 30 January 1992 through the SEBI Act, 1992.
  • Question 6:Former Jammu and Kashmir Lt Governor Girish Chandra Murmu has been appointed as the new ______________.
    A. Central Vigilance Commissioner
    B. Chief Election Commissioner of India
    C. Comptroller and Auditor General of India
    D. Solicitor General of India

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Former Jammu and Kashmir Lt Governor Girish Chandra Murmu has been appointed as the new Comptroller and Auditor General of India.
  • He will replace Rajiv Mehrishi.
  • CAG: Headquarters: New Delhi || CAG Founded: 1858.
  • Question 7:Pradeep Kumar Joshi has appointed as the chairman of the Union Public Service Commission replacing _____________.
    A. Arvind Sahu
    B. Arvind Tyagi
    C. Arvind Saxena
    D. Arvind Jha

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Pradeep Kumar Joshi has appointed as the chairman of the Union Public Service Commission replacing Arvind Saxena.
  • The Union Public Service Commission, commonly abbreviated as UPSC, is India’s premier central recruiting agency. It is responsible for appointments to and examinations for All India services and group A & group B of Central services. While Department of Personnel and Training is the central personnel agency in India.
  • Question 8:RBI has set-up a Committee under _____________ for one-time restructuring of loans
    A. Chanda Kochhar
    B. S. D. Shibulal
    C. Nirmala Sitharaman
    D. KV Kamath

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • RBI has set-up a Committee under KV Kamath for one-time restructuring of loans.
  • Aim: To provide a principle-based resolution framework for addressing borrower defaults.
  • Question 9:__________ Government has launched ‘Parivar Pehchan Patras’.
    A. Uttrakhand
    B. Himachal Pradesh
    C. Punjab
    D. Haryana

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar has launched ‘Parivar Pehchan Patras’.
  • Aim: For Citizens to get the benefits of various central and state government schemes.
  • Question 10:What is the current Repo Rate?
    A. 4.00%
    B. 3.35%
    C. 4.25%
    D. 3.75%

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • RBI has released its 2nd Bi-Monthly Monetary Policy Statement 2020-21.
  • Policy Repo Rate : 4.00%
  • Reverse Repo Rate : 3.35%
  • Marginal Standing Facility Rate : 4.25%
  • Bank Rate : 4.25%
  • CRR : 3%
  • SLR : 18.00%
  • Daily Current Affairs: 7th 8th August

    Daily Current Affairs 7th-8th August 2020 Current Affairs Quiz 7th-8th August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest