Current Affairs Quiz 8 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 8 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 8 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 8 August 2018

Question 1: Who is the Minister of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation?
A. Nitin Gadkari
B. Uma Bharti
C. Menaka Gandhi
D. Varun Gandhi

Answer and Explanation

Answer: A

The Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation is the apex body for formulation and administration of rules and regulations relating to the development and regulation of the water resources in India.

Question 2: Maitree Exercise is a joint military exercise between Indian Army and _________ Army.
A. Malaysia
B. Thailand
C. Indonesia
D. Laos

Answer and Explanation

Answer: B

Maitree Exercise is a joint military exercise between Indian Army and Royal Thai Army which has started in Thailand.

Question 3: Who is the founder of Space-X?
A. Elon Musk
B. Justine Musk
C. Talulah Riley
D. Kimbal Musk

Answer and Explanation

Answer: A

Space Exploration Technologies Corp., doing business as SpaceX, is a private American aerospace manufacturer and space transportation services company headquartered in Hawthorne, California .

Question 4: Which is the umbrella organisation for all retail payment systems in India?
A. NPCI
B. RBI
C. BIS
D. BSBDA

Answer and Explanation

Answer: A

National Payments Corporation of India is the umbrella organisation for all retail payment systems in India, which aims to allow all Indian citizens to have unrestricted access to e-payment services.

Question 5: Bondla Wildlife Sanctuary is located in which state?
A. Goa
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: A

Some Wildlife Sanctuaries in Goa: Salim Ali Bird Sanctuary, Bondla Wildlife Sanctuary, Cotigao Wildlife Sanctuary, Mhadei Wildlife Sanctuary, Netravali Wildlife Sanctuary.

Question 6: Who is coach for India U-20 football team?
A. Robin Singh
B. Floyd Weather
C. Floyd Pinto
D. Danny Pinto

Answer and Explanation

Answer: C

Floyd Pinto is the current head coach of the India U-19 national team and the All India Football Federation (AIFF).

Question 7: Who is the Governor of Goa?
A. Narendra Singh Tomar
B. Banwari Lal Purohit
C. Mridula Sinha
D. Jitendra Singh

Answer and Explanation

Answer: C

Chief Minister: Manohar Parrikar. Governor: Mridula Sinha.

Question 8: ‘I am not afraid of English’ initiative has been launched in which state?
A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Punjab
D. Haryana

Answer and Explanation

Answer: D

In primary schools,The students will be taught one English sentence a day as part of the initiative.

Question 9: __________ districts are identified as Aspirational Districts for Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan(RUSA) Scheme.
A. 117
B. 118
C. 116
D. 119

Answer and Explanation

Answer: A

117 districts are identified as Aspirational Districts for RUSA Scheme.

Question 10: When was United India Insurance Incorporated?
A. 1938
B. 1937
C. 1939
D. 1936

Answer and Explanation

Answer: A

Head Office – Chennai || Incorporated in 1938.

Daily Current Affairs: 8 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8

Daily Current Affairs 8 August 2018 Current Affairs Quiz August 8 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest