Content Ad 002

Current Affairs Quiz 8 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 8 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 8 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 8 August 2019

Question 1:The e-version of Rozgar Samachar has been launched by Minister of Information & Broadcasting _____________.
A. Prakash Javadekar
B. PiyushGoyal
C. Ravi Shankar Prasad
D. Ram Vilas Paswan

Answer and Explanation

Answer: A

The e-version of Rozgar Samachar has been launched by Minister of Information & Broadcasting Prakash Javadekar.

Question 2:India observes __________ anniversary of Quit India Movement on 8th August.
A. 75th
B. 76th
C. 77th
D. 78th

Answer and Explanation

Answer: C

India observes 77th anniversary of Quit India Movement on 8th August.

Question 3:India’s largest Women Startup Summit 2019 was held in __________ with an aim to encourage aspiring women professionals to take up entrepreneurial journey.
A. Kochi
B. Chennai
C. Bangalore
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: A

India’s largest Women Startup Summit 2019 was held in Kochi with an aim to encourage aspiring women professionals to take up entrepreneurial journey.

Question 4:India has contributed USD ___________ to UN Palestine Refugee Agency.
A. 5 million
B. 4 million
C. 3 million
D. 6 million

Answer and Explanation

Answer: A

India has contributed USD 5 million to UN Palestine Refugee Agency.

Question 5:Bangladesh has inked a deal with Russia for the supply of uranium for its ___________ Nuclear Power Plant(2400 MW).
A. Chittagong
B. Rooppur
C. Bheramara
D. Hardinge

Answer and Explanation

Answer: B

Bangladesh has inked a deal with Russia for the supply of uranium for its Rooppur Nuclear Power Plant(2400 MW).

Question 6:The 5th edition of International Army Scout Masters Competition was inaugurated at the ___________ Military Station, Rajasthan.
A. Jaipur
B. Jodhpur
C. Jaisalmer
D. Bikaner

Answer and Explanation

Answer: C

The 5th edition of International Army Scout Masters Competition was inaugurated at the Jaisalmer Military Station, Rajasthan.

Question 7:_________ has launched ‘________ Samarth’ to empower Indian Artisans, Weavers and Craftsmen.
A. Myntra
B. Amazon
C. Flipkart
D. PayTm

Answer and Explanation

Answer: C

Flipkart has launched ‘Flipkart Samarth’ to empower Indian Artisans, Weavers and Craftsmen.

Question 8:RBI has decided to allow fund transfers through __________ on a 24×7 basis from December.
A. NEFT
B. IMPS
C. RTGS
D. UPI

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has decided to allow fund transfers through NEFT on a 24×7 basis from December.

Question 9:__________ has decided to set a Central Payment Fraud Registry to track frauds in the payment systems.
A. RBI
B. SEBI
C. NABARD
D. IRDAI

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has decided to set a Central Payment Fraud Registry to track frauds in the payment systems.

Question 10:Diego Forlan is a __________ former professional footballer who played as a forward.
A. Brazilian
B. Uruguayan
C. Argentine
D. Columbian

Answer and Explanation

Answer: B

Diego Forlan is a Uruguayan former professional footballer who played as a forward.

Daily Current Affairs: 8 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 8 August 2019 Current Affairs Quiz 8 August 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img