Content Ad 002

Current Affairs Quiz August 8th, 2023

Directions for the quiz:
1. This quiz, the Current Affairs Quiz August 8th, 2023, is meant to be a check for your learning and is intended to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 8th, 2023, is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment.
3. Each question in the Current Affairs Quiz August 8th, 2023, followed by four options. You can select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend that you go through the article, Daily Current Affairs Today August 8th, 2023

Question 1.
Which public sector bank recorded the highest percentage growth in profits during the first quarter ending June 2023?
A. State Bank of India
B. Bank of Baroda
C. Punjab National Bank
D. Union Bank of India

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Punjab National Bank recorded a 307 percent jump in profits, making it the bank with the highest percentage growth in profits during the mentioned period.

Question 2.
What is the key feature of the Guarantee of Life Dreams (G.O.L.D.) Plan introduced by IndiaFirst Life Insurance?
A. Stock market linked returns
B. Longterm regular income
C. Single premium payment
D. Immediate payout upon subscription

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The G.O.L.D. plan is tailored to ensure a stable longterm income for its holders.

Question 3.
Who was appointed as the head of the allwomen panel set by the Supreme Court for Manipur?
A. Justice R. Banumathi
B. Justice Indira Banerjee
C. Justice Anjana Prakash
D. Justice Gita Mittal

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Justice Gita Mittal was designated to chair the exclusively female committee to address the unrest in Manipur.

Question 4
4. Before being named Tesla’s CFO, where did Vaibhav Taneja work?
A. Google
B. Amazon
C. SolarCity
D. General Motors

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Before joining Tesla in 2017, Vaibhav Taneja was associated with SolarCity, a solar enterprise.

Question 5.
Which new COVID variant is causing a surge in cases in the UK and other parts of the world?
A. Eris (EG.5.1)
B. Lambda
C. Delta
D. Beta

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The Eris, also recognized as EG.5.1, is the novel COVID variant spreading rapidly in the UK and other regions.

Question 6.
Who has been named the new Prime Minister of Cambodia?
A. Hun Sen
B. Sam Rainsy
C. Hun Manet
D. Kem Sokha

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Hun Manet was appointed as the new Prime Minister of Cambodia by King Norodom Sihamoni.

Question 7.
On what date is Nagasaki Day commemorated annually?
A. August 6
B. August 9
C. August 15
D. August 19

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Nagasaki Day is commemorated annually on August 9th to mark the day when the city faced the impact of an atomic bomb during World War II.

Question 8.
Which leader initiated the Quit India Movement in 1942?
A. Jawaharlal Nehru
B. Sardar Patel
C. Subhas Chandra Bose
D. Mahatma Gandhi

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Quit India Movement was initiated by the Indian National Congress under the leadership of Mahatma Gandhi on August 8, 1942.
Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img