Current Affairs Quiz 9 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 9 August 2018

Question 1: Who is the current Chairman of the Indian Telecommunication Regulatory Authority?
A. R S. Sharma
B. D S. Sharma
C. C S. Sharma
D. B S. Sharma

Answer and Explanation

Answer: A

R S. Sharma is the current Chairman of the Indian Telecommunication Regulatory Authority

Question 2: Mario Gómez is a German professional footballer who currently plays as a striker for __________ Club.
A. Bayern Munich
B. VfB Stuttgart
C. VfL Wolfsburg
D. Fiorentina

Answer and Explanation

Answer: B

Mario Gómez is a German professional footballer who plays as a striker for VfB Stuttgart.

Question 3: India observed ____________ anniversary of Quit India movement.
A. 76th
B. 72th
C. 75th
D. 77th

Answer and Explanation

Answer: A

The Quit India Movement, or the India August Movement, was a movement launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee by Mahatma Gandhi on 8 August 1942, during World War II, demanding an end to British Rule of India.

Question 4: Who is the CEO of NSE?
A. Pawan Makija
B. Vikram Makija
C. Vikram Limaye
D. Pawar Sutar

Answer and Explanation

Answer: C

National Stock Exchange: – Established in 1992 , MD & CEO – Vikram Limaye , Located in Mumbai.

Question 5: RBI commenced its operations on 1st April, ________ in accordance with RBI act, 1934.
A. 1935
B. 1933
C. 1934
D. 1936

Answer and Explanation

Answer: A

RBI commenced its operations on 1st April, 1935 in accordance with RBI act, 1934.

Question 6: Who is the President of Academy of Motion Picture Arts and Sciences?
A. Saint John
B. Scot Bailey
C. John Bailey
D. Scott Cooper

Answer and Explanation

Answer: C

President of Academy of Motion Picture Arts and Sciences is John Bailey.

Question 7: Which of the following is the capital of Australia?
A. Canberra
B. Sydney
C. Adelaide
D. Perth

Answer and Explanation

Answer: A

Capital : Canberra ,Currency : Australian dollar ,Official language : English , Monarch : Elizabeth II , Prime Minister : Malcolm Turnbull

Question 8: Sanjay Gandhi National Park is located in which state?
A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. MP
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

Maharashtra: Sanjay Gandhi National Park , Gugamal National Park

Question 9: RythuBandhu Life Insurance Bonds will cover _____________ insurance programme for farmers in the state.
A. Rs.5 lakh
B. Rs.15 lakh
C. Rs.50 lakh
D. Rs.10 lakh

Answer and Explanation

Answer: A

RythuBandhu Life Insurance Bonds is a first of its kind and will cover Rs.5 lakh insurance programme for farmers in the state.

Question 10: Which was the first exchange in the country is to provide a modern, fully automated screen-based electronic trading system?
A. BSE
B. NSE
C. ISFC INX
D. MCDX

Answer and Explanation

Answer: B

NSE was the first exchange in the country to provide a modern, fully automated screen-based electronic trading system which offered easy trading facility to the investors spread across the length and breadth of the country.

Daily Current Affairs: 9 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9

Daily Current Affairs 9 August 2018 Current Affairs Quiz August 9 2018 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
Special Launch Offer: 20% off all courses till 24th Jan, 2023.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest