Current Affairs Quiz 9 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9 August 2019

Question 1:_____________ Government will launch Navodayam scheme to provide a lifeline to stressed MSMEs.
A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: A

Andhra Pradesh Government will launch Navodayam scheme to provide a lifeline to stressed MSMEs.

Question 2:IIT Madras has partnered with National Institute of Ocean Technology (Headquartered in __________) to harness electricity from ocean waves.
A. Mahabalipuram
B. Chennai
C. Kochi
D. Puducherry

Answer and Explanation

Answer: B

IIT Madras has partnered with National Institute of Ocean Technology (Headquartered in Chennai) to harness electricity from ocean waves.

Question 3:ISRO has announced the ‘_____________ Journalism Award’ in Space Science, Technology and Research.
A. Homi J. Bhabha
B. Satish Dhawan
C. Vikram Sarabhai
D. Abdul Kalam

Answer and Explanation

Answer: C

ISRO has announced the ‘Vikram Sarabhai Journalism Award’ in Space Science, Technology and Research.

Question 4:Transsexual woman _____________ of India has made a third successive victory in the Beauty Pageant Miss World Diversity.
A. Joyita Mondal
B. Laxmi Narayan Tripathi
C. Sathyasri Sharmila
D. Naaz Joshi

Answer and Explanation

Answer: D

Transsexual woman Naaz Joshi of India has made a third successive victory in the Beauty Pageant Miss World Diversity.

Question 5:Uttar Pradesh Government has extended bilateral agreements with ____________ till 2024.
A. Netherlands
B. Hong Kong
C. France
D. Portugal

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh Government has extended bilateral agreements with Netherlands till 2024.

Question 6:Where is the headquarter of United Nations Industrial Development Organization?
A. France
B. Switzerland
C. Austria
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Vienna, Austria || Founded: 1966 || Abbreviation: UNIDO || Parent organization: United Nations Economic and Social Council || Formation: 17 November 1966 || Heads: Kandeh Yumkella, Li Yong

Question 7:____________ has announced Kandikuppa Sreekant as its Chairman and Managing Director.
A. Power System Operation Corporation
B. Indian Oil Corporation
C. NTPC Limited
D. Power Grid Corporation

Answer and Explanation

Answer: D

Power Grid Corporation has announced Kandikuppa Sreekant as its Chairman and Managing Director.

Question 8:SBI Life Insurance and Indian Bank headquartered in __________ have entered into a Bancassurance pact.
A. Kolkata
B. Mumbai
C. Delhi
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: D

SBI Life Insurance and Indian Bank headquartered in Chennai have entered into a Bancassurance pact.

Question 9:_____________ has launched ‘Identity Check Express’ to secure online transactions.
A. Mastercard
B. Visa
C. RuPay
D. American Express

Answer and Explanation

Answer: A

Mastercard has launched ‘Identity Check Express’ to secure online transactions. Identity Check Express is a next-generation, mobile-first authentication solution which combines Device Intelligence, Behavioural Biometrics, Latest EMV 3-D Secure and FIDO authentication standards to deliver an uninterrupted mobile payment experience.

Question 10:Winter Olympics 2020 will be held in ___________.
A. Tokyo
B. Beijing
C. Moscow
D. Landon

Answer and Explanation

Answer: B

Beijing 2022, is an international winter multi-sport event that is scheduled to take place from 4 to 20 February 2022, in Beijing and towns in the neighbouring Hebei province, China.

Daily Current Affairs: 9 August

Daily Current Affairs 9 August 2019 Current Affairs Quiz 9 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest