Content Ad 002

Current Affairs Quiz August 9th, 2023

Directions for the quiz:
1. This quiz, the Current Affairs Quiz August 9th, 2023, is meant to be a check for your learning and is intended to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 9th, 2023, is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment.
3. Each question in the Current Affairs Quiz August 9th, 2023, followed by four options. You can select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend that you go through the article, Daily Current Affairs Today August 9th, 2023

Question 1:
Who has been recently appointed as the CEO & MD of SBI Life Insurance Company in August 2023?

a) Lalit Kumar

b) Ramesh Singh

c) Amit Jhingran

d) Neeraj Sharma

Answer and Explanation

Answer: c) Amit Jhingran

  • Explanation: Amit Jhingran has been officially appointed by the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) as the CEO & MD of SBI Life Insurance Company in August 2023.

Question 2:
What is the main objective of the “Meri Mati Mera Desh” campaign?

a) Agricultural Reforms

b) Economic Upliftment

c) Environmental Awareness

d) Paying tribute to the national heroes

Answer and Explanation

Answer: d) Paying tribute to the national heroes

  • Explanation: The “Meri Mati Mera Desh” campaign was launched nationwide to pay tribute to the ‘Veers’ who sacrificed their lives for the country.

Question 3:
Who developed the ‘Bhartiya Vastra evam Shilp Kosh’ e-portal?

a) Ministry of Culture

Content Ad 03

b) National Institute of Design

c) National Institute of Fashion Technology (NIFT) in collaboration with the Ministry of Textiles

d) Ministry of Electronics and Information Technology

Answer and Explanation

Answer: c) National Institute of Fashion Technology (NIFT) in collaboration with the Ministry of Textiles

  • Explanation: The ‘Bhartiya Vastra evam Shilp Kosh’ e-portal was developed by the National Institute of Fashion Technology (NIFT) in collaboration with the Ministry of Textiles.

Question 4:
According to the World Trade Statistical Review 2023, where does India rank in global merchandise exports for the year 2022?

a) 7th

b) 9th

c) 18th

d) 23rd

Answer and Explanation

Answer: c) 18th

  • Explanation: The World Trade Statistical Review 2023 by WTO ranked India 18th among the leading global merchandise exporters for the year 2022.

Question 5:
The Government of National Capital Territory of Delhi (Amendment) Bill aims at:

a) Expanding the territory of Delhi

b) Introducing a new currency in Delhi

c) Making a corruption-free administration in Delhi

d) Changing the official language of Delhi

Answer and Explanation

Answer: c) Making a corruption-free administration in Delhi

  • Explanation: The primary aim of the Government of National Capital Territory of Delhi (Amendment) Bill is to foster a transparent administration in Delhi.

Question 6:
How many research parks are set to be established across IITs and IISc Bangalore as approved by the government in August 2023?

a) 3

b) 5

c) 8

d) 12

Answer and Explanation

Answer: c) 8

  • Explanation: The government has sanctioned the establishment of research parks at eight Indian Institutes of Technology and the Indian Institute of Science in Bangalore.

Question 7:
Siddique, the filmmaker who recently passed away, began his career in the Malayalam film industry with which film?

a) Godfather

b) Vietnam Colony

c) Ramji Rao Speaking

d) Friends

Answer and Explanation

Answer: c) Ramji Rao Speaking

  • Explanation: Siddique’s journey in the Malayalam cinema began with his directorial debut, “Ramji Rao Speaking.”

Question 8:
How many gold medals did India win at the World Cadet Wrestling Championship 2023 in Turkey?

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer and Explanation

Answer: b) 1

  • Explanation: Indian wrestler Savita secured the only gold medal for India in the women’s 61kg weight division at the World Cadet Wrestling Championships 2023.
Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img