Current Affairs Quiz December 1 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz December 01 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz December 01 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz December 01 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1 December 2017

Question 1:Where will the Global Centre for Security and Counter Terrorism be established by GOI?
A. Mumbai
B. Jaipur
C. New Delhi
D. Bhuvneshwar

Answer and Explanation

Answer: B

Central Government has sanctioned Rs.275crore for establishing Global Centre for Security and Counter Terrorism in Jaipur, Rajasthan.

Question 2:India’s first Madame Tussauds Museum has been inaugurated in ____.
A. Calcutta
B. Bangalore
C. New Delhi
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: C

India’s first Madame Tussauds wax museum opened to the public at the Regal building in Delhi’s Connaught Place.

Question 3:Which state has been hit by ‘Ockhi’ Cyclone?
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Goa

Answer and Explanation

Answer: A

At least four people in Tamil Nadu and four in Kerala have died after Cyclone ‘Ockhi’ hit the southern part of Kerala and Tamil Nadu.

Question 4: Emperor Akihito will renounce his throne on April 30,2019. He is Emperor of ____.
A. Thailand
B. Hong Kong
C. Netherland
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: D Japan’s Emperor Akihito will renounce his throne on April 30,2019, becoming the country’s first monarch in 200years to abdicate.

Question 5:Houthi rebellions belong to which country?
A. Iraq
B. Rwanda
C. Yemen
D. Syria

Answer and Explanation

Answer: C

Saudi Arabia intercepted a second ballistic missile fired towards it this month by Yemen’s Houthi rebels.

Question 6:Every year World AIDS day is celebrated on ____.
A. 1st December
B. 3rd December
C. 11th December
D. 5th December

Answer and Explanation

Answer: B

World AIDS day is celebrated every year all over the world on December 1st to raise the public awareness about Acquired Amino Deficiency Syndrome(AIDS).

Question 7:Who is the CEO of Goldman Sachs?
A. Jack Maa
B. Lloyd Blankfein
C. Christine Legarde
D. Mario Draghi

Answer and Explanation

Answer: B

Goldman Sachs CEO Lloyd Blankfein said Bitcoin doesn’t feel like a currency as it moves up and down 20% in a day.

Question 8:Saubhagya scheme is related to _____.
A. LPG Connections
B. LED Bulbs
C. Electrification
D. Rehabilitation of Slums

Answer and Explanation

Answer: C

The objective of Saubhagya is to provide energy access to all by last mil connectivity and electricity connections to all remaining un-electrified households in rural as well as urban areas.

Question 9:Who has recently been appointed as UN Environment Goodwill Ambassador for India?
A. Amitabh Bachchan
B. Aishwarya Rai
C. Salman Khan
D. Dia Mirza

Answer and Explanation

Answer: D

Dia Mirza appointed as UN Environment Goodwill Ambassador for India.

Question 10:Which state government has promised Rs.3 crore to Olympic Medallists?
A. Maharashtra
B. Kerala
C. Uttar Pradesh
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: C

In a bid to encourage sportspersons across the state, former cricketer and UP Sports Minister Chetan Chauhan has announced Olympic Medal winners will be given Rs.3crore.

Daily Current Affairs: 1 December

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for December-2017
Happy Learning!
Dec-1Dec-2

Daily-Current-Affairs-1-december-2017-Current-Affairs-Quiz-december-1-2017-Current-Affairs-Infographic




Pin It on Pinterest