Current Affairs Quiz 1 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1 December 2018

Question 1: What is the capital of Slovenia?
A. Ljubljana
B. Luxemburg
C. Slovenia City
D. Edinburg

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Ljubljana || Currency: Euro

Question 2: Where is the headquarter of NATO?
A. Netherlands
B. Belgium
C. Switzerland
D. Austria

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: City of Brussels, Belgium || Official scripts: Latin; Greek; Cyrillic || Capital: Brussels

Question 3: Haryana has defeated ___________ to win BC Roy Junior National Football Championships.
A. Kerala
B. Tripura
C. Manipur
D. Nagaland

Answer and Explanation

Answer: C

Haryana has defeated Manipur to win BC Roy Junior National Football Championships.

Question 4: Vinesh Phogat in ________ event has won gold medal in Senior Women’s National Championship in Gond, UP.
A. 57Kg
B. 54Kg
C. 62Kg
D. 51Kg

Answer and Explanation

Answer: A

Vinesh Phogat in 57Kg event has won gold medal in Senior Women’s National Championship in Gond, UP.

Question 5: Nawazuddin Siddiqui has won Asia Pacific Screen Awards under Best Performance By An Actor for his film __________.
A. Sacred Games
B. Babumoshai Bandookbaaz
C. Manto
D. Black Friday

Answer and Explanation

Answer: C

Nawazuddin Siddiqui has won Asia Pacific Screen Awards under Best Performance by an Actor for his film ‘Manto’.

Question 6: ___________ was conferred the ‘Global Geospatial Industry Ambassador‘ Award by United Nations Global Geospatial Information Management.
A. Sanjay Mitra
B. Sanjay Meena
C. Sanjay Kumar
D. Sanjay Pandiya

Answer and Explanation

Answer: C

Sanjay Kumar was conferred the ‘Global Geospatial Industry Ambassador‘Award by United Nations Global Geospatial Information Management.

Question 7: The _______ President of the USA from 1989 to 1993 George HW Bush passed away.
A. 40th
B. 42nd
C. 41st
D. 43rd

Answer and Explanation

Answer: C

The 41st President of the USA from 1989 to 1993 George HW Bush passed away.

Question 8: What is the theme of World AIDS Day?
A. Know Your Status
B. Know My Status
C. Know Your Stats
D. Know My Stats

Answer and Explanation

Answer: A

World AIDS Day is observed on 1 December every year since 1988. || Theme :- ‘Know Your Status’.

Question 9: The 19th edition of the Hornbill Festival 2018 has begun in Nagaland. What is a Hornbill?
A. Deer
B. Bird
C. Bear
D. River

Answer and Explanation

Answer: B

The Great Indian hornbill, the large and colourful forest bird which is displayed in the folklore of most of the Nagaland’s tribes.

Question 10: Institute of Liver and Biliary Sciences in ___________ has inducted a campaign to spread a pan-India awareness about hepatitis disease.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

Institute of Liver and Biliary Sciences in New Delhi has inducted a campaign to spread a pan-India awareness about hepatitis disease.

Daily Current Affairs: 1 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1

Daily Current Affairs 1 December 2018 Current Affairs Quiz 1 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest