Current Affairs Quiz 1 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 December 2019

Question 1:Lokpal Chairman Justice (retd.) _________________ has launched the new logo and motto for the apex anti-corruption ombudsman.
A. Pinaki Chandra Ghose
B. Ranjan Gogoi
C. Jagdish Singh Khehar
D. Dipak Misra

Answer and Explanation

Answer: A

Lokpal Chairman Justice (retd.) Pinaki Chandra Ghose has launched the new logo and motto for the apex anti-corruption ombudsman.

Question 2: Government of India has approved the development of Loktak Inland Waterways Project in _____________.
A. Nagaland
B. Manipur
C. Assam
D. Tripura

Answer and Explanation

Answer: B

Government of India has approved the development of Loktak Inland Waterways Project in Manipur.

Question 3:______________ Airport International AG has been selected as the concessionaire for developing the Noida International Airport at Jewar in Uttar Pradesh.
A. Zurich
B. Bern
C. Geneva
D. Basel

Answer and Explanation

Answer: A

Zurich Airport International AG has been selected as the concessionaire for developing the Noida International Airport at Jewar in Uttar Pradesh. It has made the highest per-passenger bid for the airport, outbidding competitors like Delhi International Airport Ltd, Adani Enterprises and Anchorage Infrastructure Investments Holdings Ltd.

Question 4:____________ poet Akkitham Achuthan Namboothiri has won the Jnanpith Award 2019.
A. Malayalam
B. Tamil
C. Kannada
D. Telugu

Answer and Explanation

Answer: A

Malayalam poet Akkitham Achuthan Namboothiri has won the Jnanpith Award 2019.

Question 5:World ____________ Day, designated on 1 December every year since 1988, is an international day dedicated to raising awareness of the AIDS pandemic caused by the spread of HIV infection and mourning those who have died of the disease.
A. Malaria
B. Cancer
C. TB
D. AIDS

Answer and Explanation

Answer: D

World AIDS Day, designated on 1 December every year since 1988, is an international day dedicated to raising awareness of the AIDS pandemic caused by the spread of HIV infection and mourning those who have died of the disease.

Question 6:The Institute for Economics & Peace, is a global think tank headquartered in _____________, Australia.
A. Melbourne
B. Canberra
C. Sydney
D. Perth

Answer and Explanation

Answer: C

The Institute for Economics & Peace, is a global think tank headquartered in Sydney, Australia with branches in New York City, Mexico City and The Hague. The IEP is chaired by technology entrepreneur Steve Killelea founder of Integrated Research

Question 7:The 10th edition of Commonwealth Youth Parliament (CYP9) was concluded in ___________.
A. Pune
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

The 10th edition of Commonwealth Youth Parliament (CYP9) was concluded in New Delhi.

Question 8:United Nations Development Programme (UNDP) has launched Accelerator Lab in India to progress faster towards achieving the Sustainable Development Goals (SDGs) set by the UN with _____________ as the deadline.
A. 2030
B. 2025
C. 2032
D. 2027

Answer and Explanation

Answer: A

United Nations Development Programme (UNDP) has launched Accelerator Lab in India to progress faster towards achieving the Sustainable Development Goals (SDGs) set by the UN with 2030 as the deadline.

Question 9:Sports Ministry has constituted a __________-member expert committee headed by Justice Mukundakam Sharma to review the Draft National Sports Code.
A. 13
B. 12
C. 11
D. 10

Answer and Explanation

Answer: A

Sports Ministry has constituted a 13-member expert committee headed by Justice Mukundakam Sharma to review the Draft National Sports Code.

Question 10:__________ Tejinder Pal Singh Toor will be India’s Flag-Bearer at the 13th edition of South Asian Games in Kathmandu, Nepal.
A. Boxer
B. Shot putter
C. Sprinter
D. Wrestler

Answer and Explanation

Answer: B

The 13th edition of South Asian Games will be held in Kathmandu, Nepal. Shot putter Tejinder Pal Singh Toor will be India’s Flag-Bearer at the 13th edition of South Asian Games in Kathmandu, Nepal.

Daily Current Affairs: 1 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 1 December 2019 Current Affairs Quiz 1 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest