Current Affairs Quiz 10 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 10 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 10 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 10 December 2018

Question 1: ___________ is a British political scientist and union organiser who is the tenth and current Director-General of the International Labour Organization
A. Jessy Rider
B. Jussy Ryder
C. Guy Ryder
D. Guy Rider

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Geneva, Switzerland || Head: Guy Ryder || Founder: Paris Peace Conference, 1919 || Founded: 1919 || Formation: 29 October 1919; 99 years ago || Awards: Nobel Peace Prize

Question 2: Where is the Headquarters of World Bank?
A. Austria
B. USA
C. Switzerland
D. Netherlands

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Washington, D.C., United States || President: Jim Yong Kim || CEO: Kristalina Georgieva || Membership: 190 countries (IBRD); 173 countries (IDA) || Purpose: Economic development || Subsidiaries: International Finance Corporation

Question 3: The launch operations of Missile Agni V were carried out by the Strategic Forces Command in presence of Scientists from ___________.
A. DRDO
B. ISRO
C. RAW
D. NIA

Answer and Explanation

Answer: A

The launch operations of Missile Agni V were carried out by the Strategic Forces Command in presence of Scientists from DRDO.

Question 4: Puducherry coast will have First Underwater Museum in India on ____________, a Pondicherry-class vessel.
A. INS Manglore
B. INS Cuddalore
C. INS Anglore
D. INS Cubbalore

Answer and Explanation

Answer: B

Puducherry coast will have First Underwater Museum in India on INS Cuddalore, a Pondicherry-class vessel.

Question 5: Who is the Minister for New and Renewable Energy Department.
A. RK Singh
B. VK Singh
C. SK Singh
D. MK Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of New and Renewable Energy or MNRE is a ministry of the Government of India. The ministry is currently headed by R. K. Singh, a Minister of State-In Charge. The ministry was established as the Ministry of Non-Conventional Energy Sources in 1992. It adopted its current name in October 2006.

Question 6: Acc. to the Global Wage Report 2018-19 report, Gender Wage Gap is highest in India, Women are paid __________ less than Men.
A. 54%
B. 44%
C. 34%
D. 39%

Answer and Explanation

Answer: C

Acc. to the Global Wage Report 2018-19 report, Gender Wage Gap is highest in India, Women are paid 34% less than Men.

Question 7: Who is the India representative in Miss World 2018?
A. Manushi Chhillar
B. Saleena Vas
C. Anukreethy Vas
D. Achchyuta Saha

Answer and Explanation

Answer: C

Anukreethy Vas is an Indian model and beauty pageant titleholder who was crowned Femina Miss India 2018. She represented India at the 68th edition of Miss World pageant held in Sanya, China .

Question 8: __________ has won the Glinka World Soil Prize 2018 in Rome.
A. Rattan Lal
B. Madan Singh
C. Madan Lal
D. Rattan Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Rattan Lal has won the Glinka World Soil Prize 2018 in Rome.

Question 9: Mr India Prathamesh Maulingkar from______ has been named Mr Supranational 2018 in Poland.
A. Goa
B. Maharashtra
C. Delhi
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

Mr India Prathamesh Maulingkar(Goa) has been named Mr Supranational 2018 in Poland.

Question 10: What is the Mascot of 2018 Men’s Hockey World Cup?
A. Bird
B. Turtle
C. Tiger
D. Crocodile

Answer and Explanation

Answer: B

Turtle Olly: Mascot of the 2018 hockey || The olive ridley sea turtle, also known as the Pacific ridley sea turtle, are the smallest and most abundant of all sea turtles found in the world; this species of sea turtle is found in warm and tropical waters, primarily in the Pacific and Indian Oceans.

Daily Current Affairs: 10 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6Dec.-7Dec.-8Dec.-9Dec.-10

Daily Current Affairs 10 December 2018 Current Affairs Quiz 10 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest