Current Affairs Quiz 11 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 11 December 2018

Question 1: The UN was established on _____________ 1945.
A. 10th October
B. 24th December
C. 10th December
D. 24th October

Answer and Explanation

Answer: D

Antonio Guterres is the Secretary-General of the United Nations. || The UN Headquarters in New York, United States.

Question 2: What is the full form of SWIFT?
A. Society for Worldwide Interbank Finance Telecommunication
B. Society for Worldwide Intrabank Finance Telecommunication
C. Society for Worldwide Intrabank Financial Telecommunication
D. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

Answer and Explanation

Answer: D

The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) provides a network that enables financial institutions worldwide to send and receive information about financial transactions in a secure, standardized and reliable environment.

Question 3: Where is the headquarter of AIIB?
A. Beijing
B. Manila
C. Hanoi
D. Shanghai

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Beijing, China || Membership: 87 Members || Region served: Asia and Oceania || Main organ: Board of Governors; Board of Directors || Purpose: Crediting || Legal status: Treaty

Question 4: __________’s Kanimozhi will be awarded as ‘Best Woman Parliamentarian–Rajya Sabha’ by the VP Venkaiah Naidu.
A. DMK
B. AIDMK
C. TDP
D. TRS

Answer and Explanation

Answer: A

DMK’s Kanimozhi will be awarded as ‘Best Woman Parliamentarian–Rajya Sabha’ by the VP Venkaiah Naidu.

Question 5: ‘Shi Yomi’ has becomes 23rd district of Arunachal Pradesh. Who is the Governor of Arunachal Pradesh?
A. Balram Das Tandon
B. BD Mishra
C. Kesari Nath Tripathi
D. Shyama Prasad Mukherjee

Answer and Explanation

Answer: B

The Governor of Arunachal Pradesh is a nominal head and representative of the President of India in the state of Arunachal Pradesh. The Governor is appointed by the President for a term of 5 years. The current governor is B. D. Mishra.

Question 6: The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was held at __________.
A. ISB Hyderabad
B. IBS Mohali
C. ISB Mohali
D. IBS Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was held at ISB Mohali, Punjab.

Question 7: Khelo India Youth Games-2019 will be held in ___________ in January.
A. Hyderabad
B. Mumbai
C. Pune
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: C

Khelo India Youth Games-2019 will be held in Pune in January.

Question 8: Acc. to World Bank, India will be top recipient of remittances for this year with __________ billion.
A. $60
B. $80
C. $90
D. $70

Answer and Explanation

Answer: B

Acc. to World Bank, India will be top recipient of remittances for this year with $80 billion.

Question 9: The ___________ anniversary Human Rights Day was observed every year on 10 December.
A. 70th
B. 75th
C. 80th
D. 90th

Answer and Explanation

Answer: A

The 70th anniversary Human Rights Day was observed every year on 10 December.

Question 10: ____________ has launched the first space mission to the dark side of the moon that a rover will land on the far side of the moon.
A. Japan
B. China
C. Russia
D. USA

Answer and Explanation

Answer: B

China has launched the first space mission to the dark side of the moon that a rover will land on the far side of the moon.

Daily Current Affairs: 11 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6Dec.-7Dec.-8Dec.-9Dec.-10
Dec.-11

Daily Current Affairs 11 December 2018 Current Affairs Quiz 11 December 2018 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest