Current Affairs Quiz 13 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 13 December 2018

Question 1: Who is the founder of HAL?
A. Ramchand Hirachand
B. Gulabchand Hirachand
C. Ajitchand Hirachand
D. Walchand Hirachand

Answer and Explanation

Answer: D

Headquarters: Bengaluru || Founder: Walchand Hirachand || Founded: 1940, Bengaluru || Parent organization: Government of India

Question 2: Home Ministry has launched a Twitter account named _________ to enhance people’s basic knowledge about cybercrimes.
A. @CyberYaar
B. @CyberSathi
C. @CyberDost
D. @CyberMitra

Answer and Explanation

Answer: C

Home Ministry has launched a Twitter account named ‘@CyberDost’ to enhance people’s basic knowledge about cybercrimes.

Question 3: Rosatom State Nuclear Energy Corporation is a Russian state corporation headquartered in _____________ that specializes in nuclear energy.
A. Moscow
B. Kazan
C. St. Petersburg
D. Vladivostok

Answer and Explanation

Answer: A

Rosatom State Nuclear Energy Corporation, the State Atomic Energy Corporation Rosatom, or the Rosatom State Corporation, is a Russian state corporation headquartered in Moscow that specializes in nuclear energy.

Question 4: Where is the headquarter of European Union?
A. Austria
B. Germany
C. Belgium
D. Switzerland

Answer and Explanation

Answer: C

The European Union is a political and economic union of 28 member states that are located primarily in Europe. It has an area of 4,475,757 km² and an estimated population of about 513 million.

Question 5: International Universal Health Coverage Day was observed on ___________.
A. December 11
B. December 14
C. December 12
D. December 13

Answer and Explanation

Answer: C

International Universal Health Coverage Day was observed on December 12.

Question 6: The Comptroller and Auditor General of India is an authority, established by Article __________ of the Constitution of India by President.
A. 177
B. 151
C. 148
D. 139

Answer and Explanation

Answer: C

The Comptroller and Auditor General of India is an authority, established by Article 148 of the Constitution of India, which audits all receipts and expenditure of the Government of India and the state governments, including those of bodies and authorities substantially financed by the government.

Question 7: Acc. to Asian Development Outlook (2018), India’s GDP Growth forecast for FY19 is __________ and for FY20 is ________.
A. 7.3% and 7.5%
B. 7.2% and 7.5%
C. 7.3% and 7.6%
D. 7.2% and 7.6%

Answer and Explanation

Answer: C

Acc. to Asian Development Outlook (2018), India’s GDP Growth forecast for FY19 is 7.3% and for FY20 is 7.6%.

Question 8: What is the rank of India in Climate Change Performance Index 2019?
A. 15
B. 14
C. 12
D. 11

Answer and Explanation

Answer: D

Sweden has topped the Index with 4th rank. No countries were in the top three ranks. India is at 11th position. Climate Change Performance Index 2019 was released on the side-lines of COP24 UN Summit in Katowice, Poland.

Question 9: Hockey Academy of __________ has won 115th All India Aga Khan Gold Cup hockey tournament.
A. SAIL
B. GAIL
C. BHEL
D. BEL

Answer and Explanation

Answer: A

Hockey Academy of SAIL has won 115th All India Aga Khan Gold Cup hockey tournament.

Question 10: What is the name of French Open Stadium?
A. French Open Stadium
B. Roland Garros
C. Stade de France
D. San Siro

Answer and Explanation

Answer: B

Stade Roland Garros is a tennis venue located in Paris, France, that hosts the French Open—also known as Roland Garros, particularly within Europe—a Grand Slam championship tournament played annually around the end of May and the beginning of June. It is named for Roland Garros, a pioneering French aviator.

Daily Current Affairs: 13 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6Dec.-7Dec.-8Dec.-9Dec.-10
Dec.-11Dec.-12Dec.-13

Daily Current Affairs 13 December 2018 Current Affairs Quiz 13 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest