Current Affairs Quiz 14 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 14 December 2018

Question 1: Where is the headquarter of OPEC?
A. Austria
B. Qatar
C. UAE
D. Switzerland

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Vienna, Austria || Founded: September 1960, Baghdad, Iraq || Currency: Indexed as USD per barrel (US$/bbl) || Members: Qatar, Iran, Saudi Arabia, Venezuela, Libya, Indonesia || Secretary general: Mohammed Barkindo || || Founders: Juan Pablo Pérez Alfonzo, Abdullah Tariki

Question 2: Lockheed Martin Corporation is an ____________ global aerospace, defence, security and advanced technologies company with worldwide interests.
A. Russian
B. American
C. British
D. Japanese

Answer and Explanation

Answer: B

Lockheed Martin Corporation is an American global aerospace, defence, security and advanced technologies company with worldwide interests. It was formed by the merger of Lockheed Corporation with Martin Marietta in March 1995. It is headquartered in North Bethesda, Maryland, in the Washington, DC, area.

Question 3: Where is the headquarter of Bharat Dynamics?
A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Bangalore
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: B Bharat Dynamics Limited is one of India’s manufacturers of ammunitions and missile systems. It was founded in 1970 in Hyderabad, Telangana. BDL was established in the year 1970 to be a manufacturing base for guided weapon systems.

Question 4: Who is the CEO of ICC?
A. Dave Richardson
B. Shashank Manohar
C. Praful Patel
D. Thomas Bach

Answer and Explanation

Answer: A

The International Cricket Council is the global governing body of cricket. It was founded as the Imperial Cricket Conference in 1909 by representatives from Australia, England and South Africa. It was renamed as the International Cricket Conference in 1965, and took up its current name in 1989.

Question 5: PM Modi has inaugurated the __________ edition of Partners’ Forum in New Delhi.
A. 7th
B. 6th
C. 4th
D. 5th

Answer and Explanation

Answer: C

PM Modi has inaugurated the 4th edition of Partners’ Forum in New Delhi.

Question 6: Startup ‘HelpUsGreen’ is honoured with Climate Action Award by United Nations at the Nations Climate Action award ceremony during the UN Climate Change Conference ___________.
A. Sweden
B. Norway
C. Poland
D. Denmark

Answer and Explanation

Answer: C

Startup ‘HelpUsGreen’ is honoured with Climate Action Award by United Nations at the Nations Climate Action award ceremony during the UN Climate Change Conference in Katowice, Poland.

Question 7: What is the capital of Yemen?
A. Hodeidah
B. Yeman City
C. Sana
D. Baku

Answer and Explanation

Answer: C

Sana, is the largest city in Yemen and the centre of Sana’a Governorate. The city is not part of the Governorate, but forms the separate administrative district of “Amanat Al-Asemah”.

Question 8: The 28th National Energy Conservation Day is celebrated on _______ December, 2018.
A. 14th
B. 13th
C. 15th
D. 20th

Answer and Explanation

Answer: A

The 28th National Energy Conservation Day is celebrated on 14th December, 2018.

Question 9: TRS President K. Chandrashekhar Rao was sworn in as the Chief Minister of Telangana. What is the full form of TRS?
A. Telangana Rajya Samiti
B. Telugu Rajya Samiti
C. Telugu Rashtra Samiti
D. Telangana Rashtra Samiti

Answer and Explanation

Answer: D

Telangana Rashtra Samiti (TRS) President K. Chandrashekhar Rao was sworn in as the Chief Minister of Telangana.

Question 10: Who is the DG of Indian Ordnance Factories Board Arms industry company ?
A. Manjeet Singh
B. PK Shrivastava
C. KK Modi
D. BS Saha

Answer and Explanation

Answer: B

HQ :- Kolkata || Ordnance Factories Board consisting of the Indian Ordnance Factories, is an industrial organisation, functioning under the Department of Defence Production of Ministry of Defence, Government of India.

Daily Current Affairs: 14 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6Dec.-7Dec.-8Dec.-9Dec.-10
Dec.-11Dec.-12Dec.-13Dec.-14

Daily Current Affairs 14 December 2018 Current Affairs Quiz 14 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest