Current Affairs Quiz 15 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 15 December 2018

Question 1: How many member countries are there in ADB?
A. 67
B. 91
C. 55
D. 108

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Mandaluyong, Philippines || Founded: 19 December 1966 || urpose: Economic development || Membership: 67 countries || Staff: 3,092 employees || Subsidiaries: Asian Development Bank Institute

Question 2: Author Amitav Ghosh has been honoured with _______ Jnanpith Award.
A. 55th
B. 54th
C. 53th
D. 52nd

Answer and Explanation

Answer: B

Author Amitav Ghosh has been honoured with 54th Jnanpith Award.

Question 3: Punganur dwarf cattle is considered one of the world’s smallest breeds of cattle, which originated from the _____________ District of Andhra Pradesh
A. Thirumala
B. Guntoor
C. Chitoor
D. Vizag

Answer and Explanation

Answer: C

Punganur dwarf cattle is considered one of the world’s smallest breeds of cattle, which originated from the Chitoor District of Andhra Pradesh in southern India is among the world’s smallest humped cattle breeds. The Punganur breed’s milk has a high fat content and is rich in medicinal properties.

Question 4: Agriculture Ministry has selected Jharkhand for “Krishi Karman” award in the ________ category.
A. Wheat
B. Corn
C. Rice
D. Millets

Answer and Explanation

Answer: C

Agriculture Ministry has selected Jharkhand for “Krishi Karman” award in the rice category.

Question 5: _____________ Ashok Amritraj has been honoured with the French Knight of the National Order of Merit.
A. Background Composer
B. Director
C. Actor
D. Producer

Answer and Explanation

Answer: D

Producer Ashok Amritraj has been honoured with the French Knight of the National Order of Merit.

Question 6: Who is the CEO of Tata Steel?
A. Chandrasekaran
B. Natarajan
C. TV Narendran
D. Ratan Tata

Answer and Explanation

Answer: C

Tata Steel:- Chairman: Natarajan Chandrasekaran || CEO and Managing Director: T. V. Narendran || Headquarters: Mumbai

Question 7: India’ first private sector unit for manufacturing unmanned aerial vehicles has started at Adani Aerospace Park in __________.
A. Vadodara
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. Ahamdabad

Answer and Explanation

Answer: C

India’ first private sector unit for manufacturing unmanned aerial vehicles has started at Adani Aerospace Park in Hyderabad.

Question 8: National Athletics Championship for Blind was held in ________.
A. Lucknow
B. Jaipur
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

National Athletics Championship for Blind was held in New Delhi.

Question 9: India with ADB have signed a loan agreement of worth ___________ million for floods and riverbank erosion in Assam State.
A. $70
B. $40
C. $50
D. $60

Answer and Explanation

Answer: D

India with ADB have signed a loan agreement of worth $60 million for floods and riverbank erosion in Assam State.

Question 10: Movie The Dark Room from __________ won the Suvarna Chakoram (Golden Crow Pheasant) award at the 23rd International Film Festival of Kerala.
A. Egypt
B. Iran
C. Saudi Arabia
D. Oman

Answer and Explanation

Answer: B

Movie The Dark Room (from Iran) won the Suvarna Chakoram (Golden Crow Pheasant) award at the 23rd International Film Festival of Kerala.

Daily Current Affairs: 15 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6Dec.-7Dec.-8Dec.-9Dec.-10
Dec.-11Dec.-12Dec.-13Dec.-14Dec.-15

Daily Current Affairs 15 December 2018 Current Affairs Quiz 15 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest