Current Affairs Quiz 16 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16 December 2018

Question 1: Where is the headquarter of ISRO?
A. Bengaluru
B. New Delhi
C. Chennai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Bengaluru || Founder: Vikram Sarabhai || Founded: 15 August 1969 || Director: Kailasavadivoo Sivan || Subsidiary: Vikram Sarabhai Space Centre

Question 2: Who is the CEO of Walt Disney Company.
A. Robert Ludalahm
B. Robert Iger
C. Iger Markorav
D. Iger Casellas

Answer and Explanation

Answer: B

CEO: Robert Iger || Parent organization: Disney Media Networks || Founded: 16 October 1923, Los Angeles, California, United States || Headquarters: Burbank, California, United States || Subsidiaries: Pixar, Walt Disney World, shopDisney, MORE || Founders: Walt Disney, Roy O. Disney

Question 3: ____________ has assumed charge as Secretary of National Commission for Scheduled Tribes (NCST).
A. Ashok Kumar Singh
B. Ashok Kumar Sanghi
C. Ashok Kumar Sringhi
D. Ashok Kumar Sinha

Answer and Explanation

Answer: A

Ashok Kumar Singh has assumed charge as Secretary of National Commission for Scheduled Tribes (NCST).

Question 4: ECO Niwas Samhita 2018 is an Energy Conservation Building Code for Residential Buildings which was recently launched by ___________ Ministry.
A. Home affairs
B. Rural Development
C. Power
D. Urban Development

Answer and Explanation

Answer: C

ECO Niwas Samhita 2018 is an Energy Conservation Building Code for Residential Buildings which was recently launched by Power Ministry.

Question 5: Victory Day is commemorated every 16 December in India, as it marks its military victory over Pakistan in ______________ during the war for the independence of Bangladesh from Pakistan.
A. 1973
B. 1972
C. 1971
D. 1970

Answer and Explanation

Answer: C

Victory Day is commemorated every 16 December in India, as it marks its military victory over Pakistan in 1971 during the war for the independence of Bangladesh from Pakistan.

Question 6: What is the capital of Republic of Guinea?
A. Guinean City
B. Guntanmala
C. Guinea City
D. Conakry

Answer and Explanation

Answer: D

Guinea:- Capital: Conakry || Currency: Guinean franc.

Question 7: _______ Jazz Singer Nancy Wilson has passed away at 81.
A. Spanish
B. British
C. American
D. Canadian

Answer and Explanation

Answer: C

American Jazz Singer Nancy Wilson has passed away at 81.

Question 8: Where is the headquarter of International Tennis Federation?
A. London
B. Paris
C. Madrid
D. Lisbon

Answer and Explanation

Answer: A

International Tennis Federation (ITF): President: David Haggerty || HeadQuarter: London, United Kingdom

Question 9: Indian Coast Guard has launched ‘Operation Oliva’ for Olive Ridley Turtles in Gahirmatha Marine Sanctuary and Rushikulya Beach, ___________
A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Odisha
D. West Bengal

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Coast Guard has launched ‘Operation Oliva’ for Olive Ridley Turtles in Gahirmatha Marine Sanctuary and Rushikulya Beach, Odisha

Question 10: National Energy Conservation Day is celebrated every year on __________ December by Ministry of Power in association with Bureau of Energy Efficiency.
A. 15th
B. 14th
C. 16th
D. 17th

Answer and Explanation

Answer: B

National Energy Conservation Day is celebrated every year on 14th December by Ministry of Power in association with Bureau of Energy Efficiency.

Daily Current Affairs: 16 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6Dec.-7Dec.-8Dec.-9Dec.-10
Dec.-11Dec.-12Dec.-13Dec.-14Dec.-15
Dec.-16

Daily Current Affairs 16 December 2018 Current Affairs Quiz 16 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest