Content Ad 002

Current Affairs Quiz 17th December 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17th December2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 17th December2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 17th December2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 17th December2023

 

1. Purpose of IndiaADB $200 Million Loan Agreement
a) To fund educational programs in Uttarakhand
b) To enhance power supply quality in Uttarakhand
c) To develop tourism in Uttarakhand
d) To support agricultural projects in Uttarakhand

Answer and Explanation

Answer: b) To enhance power supply quality in Uttarakhand Explanation: The loan agreement between India and the ADB is specifically for enhancing the quality, efficiency, and reliability of the power supply in Uttarakhand.

 

2. RBI Report on State Government Security Issuances
a) A decrease in the average yield
b) A stable average yield
c) A 73 basis points increase in the average yield
d) A switch to private securities

Answer and Explanation

Answer: c) A 73 basis points increase in the average yield Explanation: The RBI report indicates a 73 basis points increase in the weighted average cutoff yield of State Government Security issuances.

 

3. €70 Million Line of Credit with KfW for Solar Projects
a) PNB
b) HDFC
c) ICICI
d) SBI

Answer and Explanation

Answer: d) SBI Explanation: The State Bank of India (SBI) signed a €70 million Line of Credit with KfW for funding solar photovoltaic projects in India.

 

4. PNB Housing Finance Milestone in Affordable Housing Segment
a) Reached a ₹500 crore loan book
b) Launched a new housing scheme
c) Achieved a ₹1,000 crore loan book
d) Introduced a new interest rate

Answer and Explanation

Answer: c) Achieved a ₹1,000 crore loan book Explanation: PNB Housing Finance announced reaching a ₹1,000 crore loan book size in the affordable housing segment.

 

5. Amount of NPAs YES Bank is Inviting Bids For
a) ₹2,000 crore
b) ₹3,234 crore
c) ₹4,234 crore
d) ₹5,000 crore

Answer and Explanation

Answer: c) ₹4,234 crore Explanation: YES Bank is inviting expressions of interest for the sale of NPAs worth ₹4,234 crore.

 

6. NPA Transferred to NARCL by 10 PSBs
a) ₹10,617 crore
b) ₹11,617 crore
c) ₹12,617 crore
d) ₹13,617 crore

Answer and Explanation

Answer: b) ₹11,617 crore Explanation: 10 Public Sector Banks transferred NPAs of over ₹11,617 crore to the National Asset Reconstruction Company Limited (NARCL).

 

7. Event Inaugurated by PM Narendra Modi in Varanasi
a) Kashi Tamil Sangamam
b) Varanasi Cultural Festival
c) Ganga Mahotsav
d) Varanasi Literature Festival

Answer and Explanation

Answer: a) Kashi Tamil Sangamam Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the second phase of Kashi Tamil Sangamam in Varanasi.

 

8. First Foundation Listed on Social Stock Exchanges
a) Pratham Foundation
b) Smile Foundation
c) Unnati Foundation
d) Akshaya Patra Foundation

Answer and Explanation

Answer: c) Unnati Foundation Explanation: The Unnati Foundation became the first entity to list on the Social Stock Exchanges.

 

9. Retail Inflation Rate in India in November 2023
a) 4.55%
b) 5.55%
c) 6.55%
d) 7.55%

Answer and Explanation

Answer: b) 5.55% Explanation: Retail inflation in India reached a threemonth high at 5.55% in November 2023.

 

10. Recipient of Padmapani Lifetime Achievement Award
a) Amitabh Bachchan
b) Shahrukh Khan
c) Javed Akhtar
d) A.R. Rahman

Content Ad 03

Answer and Explanation

Answer: c) Javed Akhtar Explanation: Veteran lyricistscreenwriter Javed Akhtar is to be felicitated with the Padmapani Lifetime Achievement Award at the AjantaEllora Film Festival.

 

11. Location of Khelo India Games January 2024
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Maharashtra
d) West Bengal

Answer and Explanation

Answer: b) Tamil Nadu Explanation: The Khelo India Games are scheduled to be held in Tamil Nadu from January 19 to 31, 2024.
Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update