Current Affairs Quiz 21 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 21 December 2018

Question 1: Who is the Governor of Jammu and Kashmir?
A. Satya Pal Malik
B. Balram Das Tandon
C. Kesari Nath Tripathi
D. C Vidyasagar Rao

Answer and Explanation

Answer: A

Satya Pal Malik is the current Governor of Jammu and Kashmir, appointed by President Ram Nath Kovind on 21 August 2018. He was the former Governor of Bihar, his tenure starting on 30 September 2017. On 21 March 2018 he was also given the additional charge to serve as Governor of Odisha up to 28 May 2018.

Question 2: The 2019 AFC Asian Cup will be the _________ edition of the AFC Asian Cup, the quadrennial international men’s football championship of Asia organised by the AFC.
A. 18th
B. 17th
C. 16th
D. 15th

Answer and Explanation

Answer: B

The 2019 AFC Asian Cup will be the 17th edition of the AFC Asian Cup, the quadrennial international men’s football championship of Asia organised by the Asian Football Confederation (AFC).

Question 3: ___________ has been chosen as the head of India women cricket team by BCCI.
A. WV Raman
B. CV Raman
C. SV Raman
D. GV Raman

Answer and Explanation

Answer: A

WV Raman has been chosen as the head of India women cricket team by BCCI.

Question 4: The Global Aviation Summit 2019 will take place on January 15-16, 2019 at ____________.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

The Global Aviation Summit 2019 will take place on January 15-16, 2019 at Mumbai.

Question 5: __________ has become first US state with an overall female majority in its legislature.
A. Nevada
B. Ohio
C. Chicago
D. New York

Answer and Explanation

Answer: A

Nevada has become first US state with an overall female majority in its legislature.

Question 6: USA and __________ were the two nations that voted against the ‘Global Compact on Refugees’ framework.
A. Spain
B. Germany
C. Hungary
D. Switzerland

Answer and Explanation

Answer: C

USA and Hungary were the two nations that voted against the ‘Global Compact on Refugees’ framework.

Question 7: USA will cancel the Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty signed between USA and Russia in the year __________.
A. 1997
B. 1989
C. 1987
D. 1999

Answer and Explanation

Answer: C

USA will cancel the Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty signed between USA and Russia in the year 1987.

Question 8: ___________ has been appointed as the new Ambassador of India to USA by External Affairs Ministry.
A. Harsh Vardhan Shringla
B. Harsh Vardhan Shringhi
C. Harsh Vardhan Shrimal
D. Harsh Vardhan Shriman

Answer and Explanation

Answer: A

Harsh Vardhan Shringla has been appointed as the new Ambassador of India to USA by External Affairs Ministry.

Question 9: Arti Chhabra Srivastava has been appointed as the first full time Chief Vigilance Officer in SEBI. Where is the head quarter of SEBI?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: B

Founded: 12 April 1992 || Sector: Securities market || Jurisdiction: India || Headquarters: Mumbai || Agency executive: Ajay Tyagi (Chairman) || Type: Statutory corporation

Question 10: ‘Strategy for New India @75’is a Strategy Document for New India which has been released by __________.
A. Planning Commission
B. NITI Aayog
C. Finance Ministry
D. Home Ministry

Answer and Explanation

Answer: B

‘Strategy for New India @75’is a Strategy Document for New India which has been released by NITI Aayog.

Daily Current Affairs: 21 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6Dec.-7Dec.-8Dec.-9Dec.-10
Dec.-11Dec.-12Dec.-13Dec.-14Dec.-15
Dec.-16Dec.-17Dec.-18Dec.-19Dec.-20
Dec.-21

Daily Current Affairs 21 December 2018 Current Affairs Quiz 21 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest