Current Affairs Quiz December 22 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz December 22 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz December 22 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz December 22 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 22 December 2017

Question 1:’World University of Design’, first design University of India opened its campus at _________.
A. Agra
B. Allahabad
C. Kanpur
D. Sonipat

Answer and Explanation

Answer: D

’World University of Design’ opened its campus at Sonipat, Haryana. WUD is India’s first university dedicated to education in the creative domain.

Question 2:Who is the author of novel ”The Black Hill”?
A. Mamang Dai
B. Ramesh Kuntal Megh
C. Surya Singh Besra
D. Babul Tamuly

Answer and Explanation

Answer: A

Authors Mamang Dai have won this year’s awards for “The Black Hill” novel, and while Ramesh Kuntal Megh have won the award for “Vishwa Mithak Sarit Sagar”.

Question 3:When was the Indo-Oman Treaty of Friendship, Navigation and Commerce signed?
A. 1993
B. 1953
C. 1973
D. 1963

Answer and Explanation

Answer: B

Indo-Oman Treaty of Friendship, Navigation and Commerce, 1953 was the first treaty signed between India and an Arab country.

Question 4:How many countries have voted against US’ Jerusalem recognition at UN?
A. 193
B. 125
C. 128
D. 135

Answer and Explanation

Answer: C 128 countries voted against the US’ recognition of Jerusalem as the capital of Israel at the 193-member UN General Assembly. India was among the 128 countries.

Question 5:In which year did UK start printing burgundy coloured passports?
A. 1988
B. 1973
C. 1993
D. 1995

Answer and Explanation

Answer: A

UK will switch from burgundy to blue passports . The blue cover, which was first used in 1921, will be issued from Oct 2019. UK started burgundy coloured passports in 1988.

Question 6:Which volcano of New Zealand has got the same legal rights as a person?
A. Tongariro
B. Mount Tarawera
C. Mount Taranaki
D. Ruapehu

Answer and Explanation

Answer: C

New Zealand gave Mount Taranaki the same legal rights as a person. The stratovolcano is the third geographic feature in New Zealand which has been granted a legal personality.

Question 7:Which major IT firm has secured contract from television rating measurement firm Nielsen?
A. Wipro
B. Cognizant
C. IBM
D. TCS

Answer and Explanation

Answer: D

TCS has secured $2.25 billion outsourcing contract from television rating measurement firm Nielsen. The partnership is a renewal of TCS’ existing collaboration with Nielsen.

Question 8: When was Indus OS founded?
A. 2012
B. 2013
C. 2014
D. 2015

Answer and Explanation

Answer: C

Indus OS was founded in 2014 and is currently available in English and 12 regional languages. Mumbai-based mobile operating system startup Indus OS has raised $4 mn in pre-series B funding round.

Question 9:Who is the highest paid sportswoman in the Forbes India Celebrity list 2017?
A. PV Sindhu
B. Saina Nehwal
C. Sania Mirza
D. Mithali Raj

Answer and Explanation

Answer: A

PV Sindhu is placed 13th and is highest paid sportswoman in the list while India’s top earning sportsperson of 2017 is Virat Kohli.

Question 10:Who is National Security Adviser of India?
A. K. K. Venugopal
B. Ajit Doval
C. Bipin Rawat
D. Rajiv Mehrishi

Answer and Explanation

Answer: B

National Security Adviser of India is Ajit Doval while Rajiv Mehrishi is Comptroller and Auditor General of India.

Daily Current Affairs: 22 December

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for December-2017
Happy Learning!
Dec-1Dec-2Dec-3Dec-4
Dec-5Dec-6Dec-7Dec-8
Dec-9Dec-10Dec-11Dec-12
Dec-13Dec-14Dec-15Dec-16
Dec-17Dec-18Dec-19Dec-20
Dec-21Dec-22

Daily-Current-Affairs-22-december-2017-Current-Affairs-Quiz-december-22-2017-Current-Affairs-Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]