Current Affairs Quiz December 25 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz December 25 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz December 25 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz December 25 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 25 December 2017

Question 1:Which country has denied visas to Israeli players who were going to participate in Chess championship at Kazakhstan?
A. Russia
B. Oman
C. Saudi Arabia
D. France

Answer and Explanation

Answer: C

Saudi Arabia has denied visas to Israeli players who were going to participate in an international speed chess championship, World Chess Federation(FIDE) said.

Question 2:Which Public Sector Bank had highest level of NPAs?
A. Punjab National Bank
B. State Bank of India
C. Bank of India
D. Central Bank of India

Answer and Explanation

Answer: B

SBI had highest level of NPAs followed by Punjab National Bank and Bank of India. Private Sector Banks Non Performing Assets(NPAs) were considerably low.

Question 3:Which automobile company is planning to set up a lithium-ion battery manufacturing unit in India?
A. Hyundai
B. Honda Motor
C. Range Rover
D. BMW

Answer and Explanation

Answer: B

Honda Motor is planning to set up a lithium-ion battery manufacturing unit in India with the main aim to move only potential electric vehicles on roads by 2030.

Question 4:Which country has granted India “consular access” to former Indian Navy officer Kulbhushan Jadhav recently?
A. Pakistan
B. US
C. China
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

Pakistan has granted India “consular access” to former Indian Navy officer Kulbhushan Jadhav. India has denied the claim, saying allowing a diplomat to meet him can’t be termed as ‘consular access’. Pakistan has denied consular access over 20 times.

Question 5:Which Central American country voted in the favour of US’ recognition of Jerusalem?
A. Canada
B. Mexico
C. Cuba
D. Guatemala

Answer and Explanation

Answer: D

Guatemala to become the first country to follow US’ recognition of Jerusalem as Israel’s capital. Guatemala is located in Central America.

Question 6:Which country has applauded the cut in UN’s operational budget?
A. United Kingdom
B. India
C. United States
D. China

Answer and Explanation

Answer: C

The US has applauded a reduction of over Rs.1,800 crore in UN’s operational budget for 2018-19. US is far the largest contributor.

Question 7:What is the height of sand Santa Claus, sculpted by Sudarshan Patnaik, at Odisha?
A. 25 feet
B. 30 feet
C. 13 feet
D. 34 feet

Answer and Explanation

Answer: A

Sudarshan Patnaik, a renowned sand artist, has created ‘world’s biggest’ sand Santa Claus face on Puri beach in Odisha. The sculpture is 25 feet high and 50 feet wide and has secured place in the Limca Book of World Record.

Question 8: Who is the first Indian Prime Minister to attend the World Economic Forum to be held in 20 years?
A. Atal Bihari Vajpayee
B. Narendra Modi
C. Manmohan Singh
D. Rajiv Gandhi

Answer and Explanation

Answer: B

PM Narendra Modi is set to become the first Indian Prime Minister to attend the World Economic Forum to be held in 20 years. Officials also said that PM Modi will be the first PM to be treated like the chief guest at the event.

Question 9:Which city got first ever AC suburban local train in India?
A. Bengaluru
B. Chennai
C. Delhi
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: D

Mumbai got India’s first ever AC suburban local train. The first service of 12-coach EMU will commence between Borivali and Churchgate.

Question 10:Who is the youngest T20I debutant for India?
A. Virat Kohli
B. Bhuvaneshwar Kumar
C. Jasprit Bumrah
D. Washington Sundar

Answer and Explanation

Answer: D

Spinner Washington Sundar became the youngest debutant for India in T20Is after appearing in the final T20I against Sri Lanka. Sundar played his debut match is of 18 years and 80 days.

Daily Current Affairs: 25 December

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for December-2017
Happy Learning!
Dec-1Dec-2Dec-3Dec-4
Dec-5Dec-6Dec-7Dec-8
Dec-9Dec-10Dec-11Dec-12
Dec-13Dec-14Dec-15Dec-16
Dec-17Dec-18Dec-19Dec-20
Dec-21Dec-22Dec-23Dec-24
Dec-25

Daily-Current-Affairs-23-december-2017-Current-Affairs-Quiz-december-23-2017-Current-Affairs-Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]