Current Affairs Quiz 25 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 25 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 25 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 25 December 2018

Question 1: Who is the CEO of Punjab National Bank?
A. Sunil Mehta
B. Abhay Mehta
C. Sunil Mahanta
D. Abhay Mahanta

Answer and Explanation

Answer: A

CEO: Sunil Mehta || Headquarters: New Delhi || Founders: Lala Lajpat Rai, Dyal Singh Majithia

Question 2: RuPay is an Indian domestic card scheme conceived and launched by the National Payments Corporation of India on 26 March _____________.
A. 2013
B. 2012
C. 2014
D. 2011

Answer and Explanation

Answer: B

RuPay is an Indian domestic card scheme conceived and launched by the National Payments Corporation of India on 26 March 2012. It was created to fulfil the Reserve Bank of India’s desire to have a domestic, open loop, and multilateral system of payments in India.

Question 3: ___________ is an umbrella organisation for operating retail payments and settlement systems in India.
A. RBI
B. NPCI
C. NABARD
D. IBA

Answer and Explanation

Answer: B National Payments Corporation of India is an umbrella organisation for operating retail payments and settlement systems in India. || Founded: 2008 || Headquarters: Mumbai || Mr. Dilip Asbe :- MD & CEO

Question 4: ____________ Assembly has passes Anti-mob Violence Bill ‘The Manipur Protection from Mob Violence Bill, 2018’.
A. Manipur
B. Mizoram
C. Nagaland
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: A

Manipur Assembly has passes Anti-mob Violence Bill ‘The Manipur Protection from Mob Violence Bill, 2018’.

Question 5: ‘Hand-in-Hand’ Military Exercise between India and China has been concluded in __________ city, China.
A. Guangzhou
B. Shenzhen
C. Wuhan
D. Chengdu

Answer and Explanation

Answer: D

‘Hand-in-Hand’ Military Exercise between India and China has been concluded in Chengdu city, China.

Question 6: Donald Trump has appointed __________(Deputy Defence Secretary ) as the acting Defence Secretary.
A. Patrick Lahm
B. Patrick Shan
C. Patrick Shanahan
D. Patrick Sac deva

Answer and Explanation

Answer: C

Donald Trump has appointed Patrick Shanahan(Deputy Defence Secretary ) as the acting Defence Secretary.

Question 7: India’s first music museum will be set up in ___________, Tamil Nadu.
A. Thrisur
B. Thiruva
C. Thiruvaiyaru
D. Thirumala

Answer and Explanation

Answer: C

India’s first music museum will be set up in Thiruvaiyaru, Tamil Nadu.

Question 8: The 2019 South Asian Games, officially the XIII South Asian Games, is a major multi-sport event which will take place in 9–18 March 2019 in Kathmandu and ____________, Nepal.
A. Pokhara
B. Pokharan
C. Lalitpur
D. Janakpur

Answer and Explanation

Answer: A

The 2019 South Asian Games, officially the XIII South Asian Games, is a major multi-sport event which will take place in 9–18 March 2019 in Kathmandu and Pokhara, Nepal.

Question 9: The first South Asian Fencing Championship 2019 will be held in ____________.
A. Chhattisgarh
B. Madhya Pradesh
C. Odisha
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

The first South Asian Fencing Championship 2019 will be held in Chhattisgarh.

Question 10: Andhra Pradesh, Himachal Pradesh and ___________ are the top performing states under the maternity benefit programme Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana.
A. Chhattisgarh
B. Madhya Pradesh
C. Odisha
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Andhra Pradesh, Himachal Pradesh and Madhya Pradesh are the top performing states under the maternity benefit programme Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana.

Daily Current Affairs: 25 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6Dec.-7Dec.-8Dec.-9Dec.-10
Dec.-11Dec.-12Dec.-13Dec.-14Dec.-15
Dec.-16Dec.-17Dec.-18Dec.-19Dec.-20
Dec.-21Dec.-22Dec.-23Dec.-24Dec.-25

Daily Current Affairs 25 December 2018 Current Affairs Quiz 25 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest