Current Affairs Quiz December 29 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz December 29 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz December 29 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz December 29 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 29 December 2017

Question 1: In which year did George Weah won the Ballon d’Or?
A. 1995
B. 1985
C. 1975
D. 1965

Answer and Explanation

Answer: A

George Weah became the first non-European player to win the Ballon d’Or in 1995. He will be the next president of the West African nation of Liberia.

Question 2:Who is the youngest captain to lead a side in the Ranji final?
A. Sachin Tendulkar
B. Virat Kohli
C. Rishabh Pant
D. Unmukt Chand

Answer and Explanation

Answer: C

Delhi captain Rishabh Pant, aged 20 years, became the youngest captain to lead a side in the Ranji final. Pant overtook the 22-year old record held by Sachin Tendulkar, who was 21 years on first day of the 1995 Ranji final between Mumbai and Punjab.

Question 3:Which member has highest level of NPA among BRICS countries?
A. India
B. Russia
C. South Africa
D. China

Answer and Explanation

Answer: A

India has highest level of NPA among BRICS countries and is ranked fifth on the list of countries of highest level of NPAs.

Question 4:By how many percentage points has the government lashed interest rates on small saving schemes?
A. 0.5%
B. 0.4%
C. 0.3%
D. 0.2%

Answer and Explanation

Answer: D The interest rates have been slashed by 0.2 percentage point for the Jan-March period from the rates applicable in the previous quarter.

Question 5:At what percentage points has SEBI has capped cross-shareholding in rating agencies?
A. 5%
B. 10%
C. 0.5%
D. 0.1%

Answer and Explanation

Answer: B

Market regulator SEBI stated that cross-holding in credit rating agencies(CRAs) will be capped at 10% and also decided to raise the minimum net worth requirement to Rs.25 crore from the current Rs.5 crore.

Question 6:Which is the first country to construct a photovoltaic highway and a road fitted with solar panels?
A. China
B. Greece
C. France
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: C

China has become the world’s second country to construct a photovoltaic highway. France was first to introduce a road fitted with solar panels in 2016.

Question 7:Who is the President of African Conservation Groups?
A. Prince William
B. Barack Obama
C. Nelson Mandela
D. Prince Harry

Answer and Explanation

Answer: D

Prince Harry has been named as the president of African Parks which is a conservation group that manages a dozen wildlife areas across the continent.

Question 8: With which country did India conduct the military joint exercise ‘Ekuverin’?
A. Japan
B. Israel
C. Russia
D. Maldives

Answer and Explanation

Answer: D

The bilateral annual exercise was a 14-day joint military training between Indian Army and the Maldives National Defence Force i.e. between India and Maldives.

Question 9:Which organization has committed $40 million for the development of tourism facilities in Uttar Pradesh?
A. New Development Bank
B. World Bank
C. International Monetary Fund
D. International Bank for Reconstruction and Development

Answer and Explanation

Answer: B

UP to get Rs.256 cr from World Bank for tourism. The five-year programme will focus on Agra and the Braj region.

Question 10:How much monthly price hike on LPG cylinders has been withdrawn by government?
A. Rs.76.5
B. Rs.10
C. Rs.4
D. Rs.54

Answer and Explanation

Answer: C The hike of Rs.4 has been withdrawn as the hike was considered contrary to its Ujjwala scheme of providing free cooking gas connections to the poor.

Daily Current Affairs: 29 December

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for December-2017
Happy Learning!
Dec-1Dec-2Dec-3Dec-4
Dec-5Dec-6Dec-7Dec-8
Dec-9Dec-10Dec-11Dec-12
Dec-13Dec-14Dec-15Dec-16
Dec-17Dec-18Dec-19Dec-20
Dec-21Dec-22Dec-23Dec-24
Dec-25Dec-26Dec-27Dec-28
Dec-29Dec-30Dec-31

Daily Current Affairs 29 december 2017 Current Affairs Quiz december 29 2017 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest