Current Affairs Quiz 29 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 29 December 2018

Question 1: The Indian National Congress is a broadly based political party in India. Founded in ________.
A. 1885
B. 1895
C. 1881
D. 1875

Answer and Explanation

Answer: A

The Indian National Congress is a broadly based political party in India. Founded in 1885, it was the first modern nationalist movement to emerge in the British Empire in Asia and Africa.

Question 2: ____________ has announced to launch ‘Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee International Schools’ for students in rural areas.
A. Goa
B. Maharashtra
C. Uttar Pradesh
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: B

Maharashtra Govt. has announced to launch ‘Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee International Schools’ for students in rural areas.

Question 3: PM Modi has announced _________________ crore financial assistance to Bhutan for its 12th five-year plan.
A. Rs 7500
B. Rs 6500
C. Rs 4500
D. Rs 5500

Answer and Explanation

Answer: C

PM Modi has announced Rs 4500 crore financial assistance to Bhutan for its 12th five-year plan.

Question 4: Who is the President of Pakistan?
A. Imran Khan
B. Arif Alvi
C. Arif Munia
D. Alvi Arif

Answer and Explanation

Answer: B

Currencies: Pakistani rupee || Capital: Islamabad || Prime minister: Imran Khan || President: Arif Alvi

Question 5: What is the Capital of Madagascar?
A. Antananarivo
B. Malagasy
C. Iraimbilanja
D. Ariary

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Antananarivo || Currencies: Malagasy ariary, Iraimbilanja || Official languages: French, Malagasy

Question 6: What is the full-form of HDFC?
A. House Development Financial Corporation
B. House Development Finance Corporation
C. Housing Development Financial Corporation
D. Housing Development Finance Corporation

Answer and Explanation

Answer: D

Deepak Parekh is the Chairman of Housing Development Finance Corporation, India’s leading housing finance company. He is based in Mumbai. He is from Gujarat

Question 7: The Yoga Institute was founded by Shri Yogendra, who was one of the important figures in the modern revival of _________ Yoga.
A. Jogi
B. Shithil
C. Hatha
D. Yogi

Answer and Explanation

Answer: C

The Yoga Institute is a government recognized non-profit organisation, known as the oldest organized yoga center in the world. It was founded by Shri Yogendra, who was one of the important figures in the modern revival of Hatha Yoga. It is headquartered at Santacruz in Mumbai, India.

Question 8: Where is the headquarter of NTPC Ltd. ?
A. New Delhi
B. Bangalore
C. Mumbai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

NTPC limited is an Indian Public Sector Undertaking, engaged in the business of generation of electricity and allied activities. It is a company incorporated under the Companies Act 1956 and is promoted by the Government of India. The headquarters of the company is situated at New Delhi.

Question 9: The 12th Annual Indian Subcontinent Decision Sciences Institute (ISDSI) Conference at ______, Mumbai.
A. SPJIMR
B. JBIMS
C. SJMSOM
D. NITIE

Answer and Explanation

Answer: A

The 12th Annual Indian Subcontinent Decision Sciences Institute (ISDSI) Conference at SPJIMR, Mumbai.

Question 10: The 2020 Summer Olympics are officially known as the Games of the XXXII Olympiad and commonly known as ________ 2020.
A. San Francisco
B. Tokyo
C. Jakarta
D. London

Answer and Explanation

Answer: B

The 2020 Summer Olympics, officially known as the Games of the XXXII Olympiad and commonly known as Tokyo 2020, is a forthcoming international multi-sport event that is scheduled to take place from 24 July to 9 August 2020.

Daily Current Affairs: 29 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6Dec.-7Dec.-8Dec.-9Dec.-10
Dec.-11Dec.-12Dec.-13Dec.-14Dec.-15
Dec.-16Dec.-17Dec.-18Dec.-19Dec.-20
Dec.-21Dec.-22Dec.-23Dec.-24Dec.-25
Dec.-26Dec.-27Dec.-28Dec.-29

Daily Current Affairs 29 December 2018 Current Affairs Quiz 29 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest