Current Affairs Quiz 3 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 3 December 2018

Question 1: What is the capital of Georgia?
A. Georgia City
B. Georgian
C. Tbilisi
D. Lari

Answer and Explanation

Answer: C

Georgia:- Capital: Tbilisi || Currency: Georgian lari

Question 2: Where is the headquarter of National Institute of Information Technology?
A. Noida
B. Gurugram
C. Ghaziabad
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: B

CEO: Sapnesh Lalla || Founders: Rajendra Singh Pawar, Vijay K. Thadani

Question 3: Where is the headquarter of Moody’s Corp?
A. USA
B. Canada
C. UK
D. France

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: New York City, New York, United States || CEO: Raymond W. McDaniel Jr. || Subsidiaries: Moody’s Investors Service, Moody’s Analytics

Question 4: Acc. to RBI, Net stable funding ratio norms for banks will be operational from April, ___________.
A. 2023
B. 2019
C. 2021
D. 2020

Answer and Explanation

Answer: D

Acc. to RBI, Net stable funding ratio norms for banks will be operational from April, 2020.

Question 5: The 3rd ASEAN–India Business Summit was held in ____________.
A. Malaysia
B. Indonesia
C. Thailand
D. Singapore

Answer and Explanation

Answer: A

The 3rd ASEAN–India Business Summit was held in Kuala Lumpur, Malaysia. || Pardeep Batra(Owner:-Spice Garden Group Of Restaurants) has been received ‘ASEAN–India Achievement award for the businessman of year’.

Question 6: The ____________ is celebrated as International Day of Disabled Persons.
A. 4th December
B. 1st December
C. 3rd December
D. 2nd December

Answer and Explanation

Answer: C

The 3rd December is celebrated as International Day of Disabled Persons.

Question 7: __________ Dictionary has declared ‘Nomophobia’ as word of the Year 2018.
A. Merriam-Webster
B. Oxford
C. Cambridge
D. Longman

Answer and Explanation

Answer: C

Cambridge Dictionary has declared ‘Nomophobia’ as word of the Year 2018.

Question 8: International Indigenous Film Festival (first of its kind in India) will take place in _________-2019 in Odisha.
A. March
B. February
C. April
D. May

Answer and Explanation

Answer: B

International Indigenous Film Festival (first of its kind in India) will take place in February-2019 in Odisha.

Question 9: Sunil Lanba is the current and the ____________ Chief of the Naval Staff of the Indian Navy.
A. 24th
B. 23rd
C. 22nd
D. 21st

Answer and Explanation

Answer: B

Sunil Lanba is the current and the 23rd Chief of the Naval Staff of the Indian Navy. He assumed the office on 31 May 2016 after Admiral Robin K. Dhowan and will hold office till May 2019. He is also the Chairman of the chiefs of staff committee.

Question 10: ‘eDrishti’ software is developed by _____________.
A. IRCTC
B. CRIS
C. IR
D. Ministry of Information and Technology

Answer and Explanation

Answer: B

‘eDrishti’ software is developed by Centre for Railway Information System and was unveiled by Indian Railway.

Daily Current Affairs: 3 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3

Daily Current Affairs 3 December 2018 Current Affairs Quiz 3 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest