Current Affairs Quiz 3 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3 December 2019

Question 1:Government of India has launched a nationwide vaccination drive to prevent eight diseases under Intensified Mission ________ 2.0.
A. Indradhanush
B. Arjundhanush
C. Krishnachakra
D. Shivtandav

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has launched a nationwide vaccination drive to prevent eight diseases under Intensified Mission Indradhanush 2.0.

Question 2:What is the Capital of Sweden?
A. Copenhagen
B. Stockholm
C. Oslo
D. Helsinki

Answer and Explanation

Answer: B

Sweden: Capital: Stockholm || Currency: Swedish krona

Question 3:The 20th Edition of Hornbill Festival has started in _____________.
A. Nagaland
B. Manipur
C. Assam
D. Tripura

Answer and Explanation

Answer: A

The 20th Edition of Hornbill Festival has started in Nagaland. The festival is named after the Indian hornbill, the large and colourful forest bird which is displayed in the folklore of most of the state’s tribes.

Question 4:India-Nepal Military Exercise ____________–XIV will be held in Nepal.
A. SURYA KIRAN
B. ASHA KIRAN
C. MITRA SHAKTI
D. SURYA SHAKTI

Answer and Explanation

Answer: A

India-Nepal Military Exercise SURYA KIRAN–XIV will be held in Nepal. || Nepal: Capital: Kathmandu || Currency: Nepalese rupee || President: Bidhya Devi Bhandari || Prime Minister: Khadga Prasad Sharma Oli

Question 5:Saudi Arabia has taken over G20 Presidency from ____________.
A. China
B. Russia
C. India
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: D

Saudi Arabia has taken over G20 Presidency from Japan. Saudi Arabia has become the 1st Arab nation to assume the G20 presidency. The G20 is an international forum for the governments and central bank governors from 19 countries and the European Union.

Question 6:The 7th edition of India-Sri Lanka joint exercise ‘MITRA SHAKTI’ has started in ______________.
A. Hyderabad
B. Chennai
C. Pune
D. Jodhpur

Answer and Explanation

Answer: C

The 7th edition of India-Sri Lanka joint exercise ‘MITRA SHAKTI’ has started at Aundh Military Station, Pune.

Question 7:On ____________, International Day of Persons with Disabilities is an international observance promoted by the United Nations since 1992.
A. 1st December
B. 2nd December
C. 3rd December
D. 4th December

Answer and Explanation

Answer: C

On 3rd December, International Day of Persons with Disabilities is an international observance promoted by the United Nations since 1992.

Question 8:WHo is the CEO of Xiaomi?
A. Lei Jun
B. Lin Bin
C. Ma Huateng
D. Robin Li

Answer and Explanation

Answer: A

CEO: Lei Jun || Founded: 6 April 2010, Yingu Mansion, Beijing, China || Headquarters: Haidian District, Beijing, China || Parent organization: Xiaomi Corp

Question 9:Hari Mohan has taken over the charge as chairman,_________________ replacing Saurabh Kumar.
A. Hindustan Aeronautics Limited
B. Ordnance Factory Board
C. Bharat Dynamics
D. Bharat Electronics Limited

Answer and Explanation

Answer: B

Hari Mohan has taken over the charge as Chairman, Ordnance Factory Board (OFB) replacing Saurabh Kumar. Ordnance Factory Board: Founded: 1712 || Headquarters: Kolkata, West Bengal.

Question 10: _____________ has become the first country in the world to make the entire process for pilgrims going on Haj completely digital.
A. Indonesia
B. India
C. Malaysia
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: B

India has become the first country in the world to make the entire process for pilgrims going on Haj completely digital.

Daily Current Affairs: 3 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 3 December 2019 Current Affairs Quiz 3 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest