Current Affairs Quiz 30 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 30 December 2018

Question 1: Where is the headquarter of International Rice Research Institute?
A. Philippines
B. Bangladesh
C. Qatar
D. Austria

Answer and Explanation

Answer: A

International Rice Research Institute Headquarters: Los Banos, Philippines || Motto: “Rice Science For A Better World”

Question 2: ____________ is the present CMD of SIDBI, Lucknow.
A. Ajay Tyagi
B. Mohammad Mustafa
C. Manu Singhavi
D. Abhishek Sharda

Answer and Explanation

Answer: B

Mohammad Mustafa is the present CMD of SIDBI. || SIDBI was set up on 2nd April 1990 under an Act of Indian Parliament.

Question 3: The BeiDou Navigation Satellite System is a __________ satellite navigation system.
A. Chinese
B. Japanese
C. American
D. Russian

Answer and Explanation

Answer: A

The BeiDou Navigation Satellite System is a Chinese satellite navigation system. It consists of two separate satellite constellations. Coverage: Global || Status: Operational (regionally) || Satellites in orbit: 23 || Accuracy: 10 m (public); 10 cm (encrypted) || Total launches: 25 || First launch: 30 October 2000 || Last launch: 19 November 2018

Question 4: All motor vehicles will be fitted with tamper-proof high-security registration plates (HSRPs) from ____________ that will protect against counterfeiting.
A. April 1
B. March 31
C. January 1
D. July 1

Answer and Explanation

Answer: A

All motor vehicles will be fitted with tamper-proof high-security registration plates (HSRPs) from April 1 that will protect against counterfeiting.

Question 5: Indian Railways will build India’s first vertical-lift bridge to connect ______________ to mainland India.
A. Rameswaram
B. Kanyakumari
C. Puducherry
D. Alappuzha

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Railways will build India’s first vertical-lift bridge to connect Rameswaram to mainland India.

Question 6: ______________ airline Hi Fly is now the first airline to take off single-use plastic free passenger flight.
A. German
B. Spanish
C. Portuguese
D. French

Answer and Explanation

Answer: C

Portuguese airline Hi Fly is now the first airline to take off single-use plastic free passenger flight.

Question 7: _____________ was an American astronomer and was one of the first female executives at NASA.
A. Naomi Grace Roma
B. Nancy Grace Roma
C. Nancy Grace Roman
D. Naomi Grace Roman

Answer and Explanation

Answer: C

Nancy Grace Roman was an American astronomer and was one of the first female executives at NASA.

Question 8: Acc. to Dealogic Technology company, In 2018 India saw more than _________ billion of FDIs as compared to China’s $32 billion.
A. $35
B. $32
C. $38
D. $39

Answer and Explanation

Answer: C

Acc. to Dealogic Technology Company, In 2018 India saw more than $38 billion of FDIs as compared to China’s $32 billion.

Question 9: The Hopman Cup is an annual international eight-team indoor hardcourt tennis tournament held in Perth, __________ Australia
A. Northern
B. Southern
C. Eastern
D. Western

Answer and Explanation

Answer: D

The Hopman Cup is an annual international eight-team indoor hardcourt tennis tournament held in Perth, Western Australia

Question 10: Cave Diver Vernon Unsworth from __________ has been awarded the Member of the Most Excellent Order of the British Empire.
A. USA
B. UK
C. Russia
D. France

Answer and Explanation

Answer: B

Cave Diver Vernon Unsworth (UK) has been awarded the Member of the Most Excellent Order of the British Empire.

Daily Current Affairs: 30 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6Dec.-7Dec.-8Dec.-9Dec.-10
Dec.-11Dec.-12Dec.-13Dec.-14Dec.-15
Dec.-16Dec.-17Dec.-18Dec.-19Dec.-20
Dec.-21Dec.-22Dec.-23Dec.-24Dec.-25
Dec.-26Dec.-27Dec.-28Dec.-29Dec.-30

Daily Current Affairs 30 December 2018 Current Affairs Quiz 30 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest