Current Affairs Quiz 31 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 31 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 31 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 31 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 31 December 2018

Question 1: What is the motto of Asia Cup Football 2019?
A. Let’s Football
B. Bringing Asia Together
C. The Future is Here
D. Power of Asia

Answer and Explanation

Answer: B

The 2019 AFC Asian Cup will be the 17th edition of the AFC Asian Cup, the quadrennial international men’s football championship of Asia organised by the Asian Football Confederation. It will be held in the United Arab Emirates from 5 January to 1 February 2019.

Question 2: Greater _____________ Municipal Corporation has been awarded for Best Capital City in the Solid Waste Management in Swachh Surveksahan 2018 award for Best Capital city.
A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Mumbai
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

Greater Hyderabad Municipal Corporation has been awarded for Best Capital City in the Solid Waste Management in Swachh Surveksahan 2018 award for Best Capital city.

Question 3: Book:- ‘Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From’ is written by ____________.
A. Tony Joseph
B. Tony Jose
C. Tammy Joseph
D. Tammy Jose

Answer and Explanation

Answer: A

Book:- ‘Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From’ is written by Tony Joseph.

Question 4: Where is the headquarter of ESAF Small Finance Bank?
A. Kerala
B. Tamilnadu
C. Karnataka
D. Puducherry

Answer and Explanation

Answer: A

MD & CEO: – K Paul Thomas || Headquarters :- Thrissur , Kerala

Question 5: The government has appointed ____________ as new chief information commissioner (CIC).
A. Sudhir Bhargava
B. Samir Bhargava
C. Sudhir Shrivastava
D. Samir Shrivastava

Answer and Explanation

Answer: A

The government has appointed Sudhir Bhargava as new chief information commissioner (CIC).

Question 6: Mahum Siddiqi(Indian-American teenager) has won the inaugural ‘Digital Transformation Hackathon’ at ___________ University, New York.
A. Duke
B. Yale
C. Cornell
D. Columbia

Answer and Explanation

Answer: C

Mahum Siddiqi (Indian-American teenager) has won the inaugural ‘Digital Transformation Hackathon’ at Cornell University, New York.

Question 7: President Kovind has inaugurated the ___________ Global Healthcare Summit in Mumbai.
A. 14th
B. 13th
C. 12th
D. 15th

Answer and Explanation

Answer: C

President Kovind has inaugurated the 12th Global Healthcare Summit in Mumbai.

Question 8: The 26th International Camel Festival will be held on January 12 and 13 in ____________, Rajasthan.
A. Bikaner
B. Jodhpur
C. Jaisalmer
D. Barmer

Answer and Explanation

Answer: A

The 26th International Camel Festival will be held on January 12 and 13 in Bikaner, Rajasthan.

Question 9: Mrinal Sen, a noted _________ filmmaker, has passed away recently.
A. Kannada
B. Bhojapuri
C. Odia
D. Bengali

Answer and Explanation

Answer: D

Mrinal Sen was a noted Bengali filmmaker based in Kolkata. Along with his contemporaries Satyajit Ray and Ritwik Ghatak, he was often considered to be one of the greatest ambassadors of Bengali parallel cinema on the global stage.

Question 10: Govt. has approved Rs 10,000 crore for the proposed human spaceflight mission ____________.
A. Gangayaan
B. Gaganyaan
C. Mangalyaan
D. Chandrayaan

Answer and Explanation

Answer: B

Govt. has approved Rs 10,000 crore for the proposed human spaceflight mission (Gaganyaan).

Daily Current Affairs: 31 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6Dec.-7Dec.-8Dec.-9Dec.-10
Dec.-11Dec.-12Dec.-13Dec.-14Dec.-15
Dec.-16Dec.-17Dec.-18Dec.-19Dec.-20
Dec.-21Dec.-22Dec.-23Dec.-24Dec.-25
Dec.-26Dec.-27Dec.-28Dec.-29Dec.-30
Dec.-31

Daily Current Affairs 31 December 2018 Current Affairs Quiz 31 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest