Current Affairs Quiz 4 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 4 December 2018

Question 1: Where is the headquarter of OPEC?
A. Belgium
B. Saudi Arabia
C. UAE
D. Austria

Answer and Explanation

Answer: D

Headquarters: Vienna, Austria || Founded: September 1960, Baghdad, Iraq || Type of business: International cartel || Founders: Juan Pablo Pérez Alfonzo, Abdullah Tariki || Secretary general: Mohammed Barkindo

Question 2: Ingrid E. Newkirk is a ____________ animal rights activist and the president of People for the Ethical Treatment of Animals, the world’s largest animal rights organization.
A. Spanish
B. Italian
C. British
D. German

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Norfolk, Virginia, United States || Founded: March 1980 || President: Ingrid Newkirk || Location: Norfolk, Virginia, United States || Members: 6.5 million (including supporters) || Founders: Ingrid Newkirk, Alex Pacheco

Question 3: Who is the CEO of World Bank?
A. Kristalina Georgieva
B. Jim Yong Kim
C. Jim kom Kim
D. Kristalina Bokova

Answer and Explanation

Answer: A

President: Jim Yong Kim || Headquarters: Washington, D.C., United States || CEO: Kristalina Georgieva (2 Jan 2017–) || Founded: 1944 || Founders: John Maynard Keynes, Harry Dexter White

Question 4: Ballon d’Or Féminin is first awarded in 2018, with ___________of Norway becoming the inaugural recipient of the award.
A. Ada Hegerberg
B. Lieke Martens
C. Pernille Harder
D. Dzsenifer Marozsán

Answer and Explanation

Answer: A

Ballon d’Or Féminin is first awarded in 2018, with Ada Hegerberg of Norway becoming the inaugural recipient of the award.

Question 5: Kylian Mbappé is a French professional footballer who plays as a forward for __________ club Paris Saint-Germain and the France national team.
A. Ligue 1
B. France League
C. Ligue France
D. France 1st Division

Answer and Explanation

Answer: A

Kylian Mbappé is a French professional footballer who plays as a forward for Ligue 1 club Paris Saint-Germain and the France national team.

Question 6: Which country will host G20 Summit 2019?
A. UAE
B. India
C. Japan
D. Italy

Answer and Explanation

Answer: C

The 2019 G20 Osaka summit will be the fourteenth meeting of Group of Twenty. It will be held on 28–29 June 2019 in Osaka. It will be the first-ever G20 summit to be hosted in Japan.

Question 7: Ministry of Finance(GOI) with ADB, Both have signed __________ million loan agreement for Odisha Skill Development Project.
A. $75
B. $95
C. $85
D. $80

Answer and Explanation

Answer: C

Ministry of Finance (GOI) with ADB, Both have signed $85 million loan agreement for Odisha Skill Development Project.

Question 8: The Japanese Air Self Defence Force is in India for a bilateral air exercise SHINYUU Maitri-18 with Indian Air Force in __________.
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

The Japanese Air Self Defence Force is in India for a bilateral air exercise SHINYUU Maitri-18 with Indian Air Force at Air Force Station Agra, UP.

Question 9: India is ranked at __________ Position in Global Passport Power Rank 2018.
A. 66th
B. 67th
C. 68th
D. 69th

Answer and Explanation

Answer: A

India is ranked at 66th Position in Global Passport Power Rank 2018.

Question 10: Indian government has made registration process with ___________ compulsory for Drones weighing above 250 grams.
A. Indian Civil Aviation
B. Directorate General of Civil Aviation
C. Ministry of Civil Aviation
D. Airport Authority of India

Answer and Explanation

Answer: B

Indian government has made registration process with Directorate General of Civil Aviation compulsory for Drones weighing above 250 grams.

Daily Current Affairs: 4 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4

Daily Current Affairs 4 December 2018 Current Affairs Quiz 4 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest