Current Affairs Quiz 5 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 December 2018

Question 1: Where is the headquarter of FAO?
A. Switzerland
B. Austria
C. Italy
D. France

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Rome, Italy || Founded: 16 October 1945, Quebec City, Canada || Head: José Graziano da Silva || Formation: Quebec City || Abbreviation: FAO

Question 2: Who is the CEO of BHEL?
A. Atul Misra
B. Atul Sobti
C. Atul Awad
D. Atul Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: New Delhi || CEO: Atul Sobti || Founded: 1964 || Subsidiaries: Heavy Plates & Vessels Plant

Question 3: What is the currency of Turkey?
A. Lira
B. Ankara
C. Kyat
D. Baht

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Ankara || Currency: Turkish lira || President: Recep Tayyip Erdoğan

Question 4: Where is the headquarter of International Association of Athletics Federations?
A. Monaco
B. Rome
C. Bern
D. Madrid

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Monaco || President: Sebastian Coe || Founded: 17 July 1912, Stockholm, Sweden || Membership: 215 member federations

Question 5: ____________ has become the first Indian medal winner in an international Ultra-running event.
A. Utlas Narayan
B. Utsah Narayan
C. Uamng Narayan
D. Ullas Narayan

Answer and Explanation

Answer: D

Ullas Narayan has become the first Indian medal winner in an international Ultra-running event.

Question 6: Global Agriculture and Food Summit 2018 has started in __________.
A. Lucknow
B. Patna
C. Ranchi
D. Bhagalpur

Answer and Explanation

Answer: C

Global Agriculture and Food Summit 2018 has started in Ranchi, Jharkhand.

Question 7: What is the capital of French Guiana?
A. Guiana City
B. French Guiana City
C. Cayenne
D. Suva

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Cayenne || NUTS Region: FRA || Currency: Euro

Question 8: SpaceX has launched India’s first privately built satellite __________ on Falcon 9 with 63 other payloads.
A. ExseedSAT 1
B. ExceedSAT 1
C. ExseedSAT I
D. ExceedSAT I

Answer and Explanation

Answer: A

SpaceX has launched India’s first privately built satellite ‘ExseedSAT 1’ on Falcon 9 with 63 other payloads.

Question 9: India will commission the _________ megawatt Mangdechhu hydropower project in Bhutan.
A. 700
B. 770
C. 720
D. 750

Answer and Explanation

Answer: D

India will commission the 750 megawatt Mangdechhu hydropower project in Bhutan.

Question 10: The 9th edition of the Admiral’s Cup Sailing Regatta is being held in __________.
A. Odisha
B. Karnataka
C. Tamilnadu
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: D

The 9th edition of the Admiral’s Cup Sailing Regatta is being held at Indian Naval Academy Ezhimala in Kerala.

Daily Current Affairs: 5 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1 Dec.-2 Dec.-3 Dec.-4 Dec.-5

Daily Current Affairs 5 December 2018 Current Affairs Quiz 5 December 2018 Current Affairs Infographic

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.