Current Affairs Quiz 6 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 6 December 2018

Question 1: _____________ is the Secretary General of the World Customs Organization.
A. Satashi Nakamoto
B. Kunio Mikuriya
C. Satashi Mikuriya
D. Kunio Nakamoto

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Brussels, Belgium || Secretary General: Kunio Mikuriya || Location: Brussels, Belgium || Founded: 26 January 1952 || Formerly called: Customs Co-operation Council (CCC) || Type of business: Intergovernmental organization

Question 2: Where is the headquarter of CBIC ?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Chennai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: B

Chairperson: S. Ramesh || Elected officer responsible: Arun Jaitley, Finance Minister of India || Founded: 1 January 1964 || General nature: Federal law enforcement || Subsidiary: Directorate of Revenue Intelligence || Headquarters: Ministry of Finance, Secretariat Building, Delhi, New Delhi, India

Question 3: Who is the President of Sahitya Akadem?
A. Chandrashekhara Kambara
B. Chandrashekhara Kumar
C. Chandra Kambara
D. Chandrashekhara

Answer and Explanation

Answer: A

President: Chandrashekhara Kambara || Headquarters: Delhi || Founder: Government of India || Founded: 12 March 1954, India || Publication: Indian Literature || Location: New Delhi, India

Question 4: Who is the CEO of WIPO?
A. Francis Burry
B. Francis Curry
C. Francis Harry
D. Francis Gurry

Answer and Explanation

Answer: D

Headquarters: Geneva, Switzerland || CEO: Francis Gurry || Founded: 14 July 1967 || Abbreviation: WIPO || Parent organization: United Nations

Question 5: _______________ was the first railway minister of independent India.
A. John Mathai
B. Sachanada Gowda
C. Moulana Azad
D. GV Malvikar

Answer and Explanation

Answer: A

John Mathai was the first railway minister of independent India.

Question 6: _____________ (Tamil) has been honoured with Sahitya Akademi Award for his novel ‘Sancharam’.
A. G Ramakrishnan
B. V Ramakrishnan
C. S Ramakrishnan
D. R Ramakrishnan

Answer and Explanation

Answer: C

S Ramakrishnan (Tamil) has been honoured with Sahitya Akademi Award for his novel ‘Sancharam’.

Question 7: The Armed Forces Flag Day will be observed on _____________.
A. Dec 8
B. Dec 6
C. Dec 7
D. Dec 9

Answer and Explanation

Answer: C

The Armed Forces Flag Day will be observed on Dec 7.

Question 8: Who is the highest paid Female Actor in Forbes Celebrity 100 list of 2018 India?
A. Deepika Padukone
B. Priyanka Chopra
C. Alia Bhatt
D. Kareena Kapoor

Answer and Explanation

Answer: A

Deepika Padukone born 5 January 1986 is an Indian film actress. The highest-paid actress in India, Padukone is the recipient of several awards, including three Filmfare Awards.

Question 9: What is the current Bank Rate?
A. 6.50 percent
B. 6.75 percent
C. 6.25 percent
D. 6.00 percent

Answer and Explanation

Answer: B

Bank Rate :- 6.75 percent. || The central bank(RBI for India) lends money to private bank for which the private bank needs to pay interest rate. The only difference is that REPO rate is used to lend money for short term while bank rate for long term. Both the rates are used to control liquidity in market.

Question 10: The 80th Session of Policy Commission of the World Customs Organisation has started in _____________.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Chennai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

The 80th Session of Policy Commission of the World Customs Organisation has started in Mumbai.

Daily Current Affairs: 6 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5
Dec.-6

Daily Current Affairs 6 December 2018 Current Affairs Quiz 6 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]