Content Ad 002

Current Affairs Quiz 7 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 December 2019

Question 1:Who is the Governor of punjab
A. Acharya Devvrat
B. Amarinder Singh
C. Kaptan Singh Solanki
D. V.P. Singh Badnore

Answer and Explanation

Answer: D

Capital: Chandigarh || Governor: V.P. Singh Badnore || Chief minister: Amarinder Singh

Question 2:_____________ is the first Indian actor to have his own Instagram filter.
A. Sara Ali Khan
B. Kartik Aaryan
C. Sunny Singh
D. Nushrat Bharucha

Answer and Explanation

Answer: B

Kartik Aaryan is the first Indian actor to have his own Instagram filter.

Question 3:Punjab Government has partnered with _______________ to design a Public-Private pilot on shared, clean and electric mobility.
A. WEF
B. IMF
C. WB
D. WTO

Answer and Explanation

Answer: A

Punjab Government has partnered with World Economic Forum to design a Public-Private pilot on shared, clean and electric mobility.

Question 4:Armed Forces Flag Day is observed on ___________ of December every year across India.
A. 7th
B. 8th
C. 9th
D. 10th

Answer and Explanation

Answer: A

Armed Forces Flag Day is observed on 7th of December every year across India.

Question 5:India is the ___________ most vulnerable country to climate change in Global Climate Risk Index by Environment think tank, Germanwatch.
A. 5th
B. 6th
C. 7th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: A

India is the fifth most vulnerable country to climate change in Global Climate Risk Index by Environment think tank, Germanwatch.

Question 6:India has achieved _____________ reduction in malaria cases in 2018 in World Malaria Report 2019 by World Health Organisation.
A. 35%
B. 20%
C. 28%
D. 39%

Answer and Explanation

Answer: C

India has achieved 28% reduction in malaria cases in 2018 in World Malaria Report 2019 by World Health Organisation.

Question 7:7th December is observed as the _______________.
A. International Civil Aviator Day
B. International Air force Day
C. International Civil Aviation Day
D. International Aviation Day

Answer and Explanation

Answer: C

In 1996 the United Nations General Assembly proclaimed that 7 December was to be the International Civil Aviation Day. Theme: ’75 Years of Connecting the World’.

Question 8:India’s foreign exchange reserves crossed the ____________ mark for the first time.
A. 450 billion dollar
B. 460 billion dollar
C. 470 billion dollar
D. 480 billion dollar

Answer and Explanation

Answer: A

India’s foreign exchange reserves crossed the $450-billion mark for the first time.

Question 9:Bollywood actor Shilpa Shetty’s fitness app ‘Shilpa Shetty App’ has been awarded ____________’s Best Apps of 2019 in ‘Personal Growth’ category.
A. Google Play
B. Apple App Store
C. Windows App Store
D. BB Market

Answer and Explanation

Answer: A

Bollywood actor Shilpa Shetty’s fitness app ‘Shilpa Shetty App’ has been awarded Google Play’s Best Apps of 2019 in ‘Personal Growth’ category

Question 10:Ripu Daman Bevli was appointed as ‘Plogging Ambassador of India’ on 50th Fit India Plogging Run in Jawaharlal Nehru Stadium, ____________.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: B

Ripu Daman Bevli was appointed as ‘Plogging Ambassador of India’ on 50th Fit India Plogging Run in Jawaharlal Nehru Stadium, Delhi.

Daily Current Affairs: 7 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 7 December 2019 Current Affairs Quiz 7 December 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update