Content Ad 002

Current Affairs Quiz 7th December 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7th December2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 7th December2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 7th December2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7th December2023

 

 

Question 1:

What is the phase number of the GIAN Scheme that the Ministry of Education has restarted?

a. Third

b. Fourth

c. Fifth

d. Second

Answer and Explanation

Answer: b. Fourth

Explanation: The Ministry of Education has restarted the fourth phase of the GIAN Scheme.

 

 

Question 2:

Who inaugurated Dixon Technology’s new factory in Noida?

a. Prime Minister of India

Content Ad 03

b. President of India

c. Union Minister Ashwini Vaishnaw

d. CEO of Dixon Technology

Answer and Explanation

Answer: c. Union Minister Ashwini Vaishnaw

Explanation: Union Minister Ashwini Vaishnaw inaugurated Dixon Technology’s new factory in Noida.

 

 

Question 3:

Which countries abstained from the pledge to triple global renewable energy capacity at COP28?

a. USA and Russia

b. China and India

c. Germany and France

d. Japan and South Korea

Answer and Explanation

Answer: b. China and India

Explanation: India and China opted out of the pledge to triple global renewable energy generation capacity at COP28.

</ul]

 

 

Question 4:

Who was appointed as the new Executive Director of IBBI?

a. Jitesh John

b. Sandip Garg

c. Rakesh Asthana

d. Murali Sreeshankar

Answer and Explanation

Answer: a. Jitesh John

Explanation: Jitesh John was appointed as the new Executive Director of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI).

 

 

Question 5:

What areas will NHRC special monitors focus on?

a. Sports and Entertainment

b. Agriculture and Education

c. Terrorism, Cybercrime, and Environment

d. Healthcare and Technology

Answer and Explanation

Answer: c. Terrorism, Cybercrime, and Environment

Explanation: NHRC special monitors, including Rakesh Asthana, will focus on thematic areas like terrorism, cybercrime, environment, education, healthcare, and more.

 

 

Question 6:

Who is the recipient of the Jimmy George Award?

a. Rakesh Asthana

b. Murali Sreeshankar

c. Jitesh John

d. Ashwini Vaishnaw

Answer and Explanation

Answer: b. Murali Sreeshankar

Explanation: Olympian Murali Sreeshankar is set to be honored with the Jimmy George Award for being the best sportsperson from Kerala, known for his long jump achievements.

</ul]

 

 

Question 7:

Which organization received the ISSA Vision Zero 2023 Award?

a. NHRC

b. IBBI

c. ESIC

d. NPCI

Answer and Explanation

Answer: c. ESIC

Explanation: Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) received the ISSA Vision Zero 2023 Award at the 23rd World Congress on Safety and Health at Work in Sydney.

</ul]

 

 

Question 8:

What type of vessel did the Indian Navy recently receive?

a. Aircraft Carrier

b. Submarine

c. Destroyer

d. Survey Vessel

Answer and Explanation

Answer: d. Survey Vessel

Explanation: The Indian Navy received delivery of the first Survey Vessel (Large) named “Sandhayak.”

</ul]

 

 

Question 9:

Who launched South Korea’s first military spy satellite?

a. NASA

b. SpaceX

c. ISRO

d. ESA

Answer and Explanation

Answer: b. SpaceX

Explanation: SpaceX launched South Korea’s first military spy satellite, with plans for four additional spy satellites by 2025.

</ul]

 

 

Question 10:

Which city was reported as one of the most unsafe for women according to NCRB data?

a. Mumbai

b. Delhi

c. Kolkata

d. Bangalore

Answer and Explanation

Answer: b. Delhi

Explanation: Delhi was reported as one of the most unsafe cities for women, with an average of three rape cases daily.

</ul]

 

 

Question 11:

What is the purpose of Union Bank of India’s collaboration with Accenture?

a. Developing a new digital currency

b. Creating a scalable enterprise data lake platform

c. Launching a new banking application

d. Expanding international branches

Answer and Explanation

Answer: b. Creating a scalable enterprise data lake platform

Explanation: Union Bank of India collaborated with Accenture to develop a scalable enterprise data lake platform for enhanced operational efficiency, customer services, and risk management.

</ul]

 

 

Question 12:

What action is NPCI directing banks to take regarding inactive UPI IDs?

a. Upgrade them

b. Deactivate them

c. Merge them

d. Sell them

Answer and Explanation

Answer: b. Deactivate them

Explanation: NPCI has directed banks and Third-Party Application Providers to disable UPI IDs for users who have been inactive for over a year.

</ul]

 

 

Question 13:

What is the collaboration between Ujjivan Small Finance Bank and Water.org focused on?

a. Providing microloans for startups

b. Financing water and sanitation initiatives

c. Funding educational programs

d. Developing agricultural technologies

Answer and Explanation

Answer: b. Financing water and sanitation initiatives

Explanation: Ujjivan Small Finance Bank has partnered with Water.org to offer affordable financing solutions for water and sanitation initiatives.

</ul]

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img