Current Affairs Quiz 8 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 8 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 8 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 8 December 2019

Question 1:Ministry of Railways has signed a MoU with Department for International Development (DFID), ________ to achieve energy efficiency and self-sufficiency for Indian Railways.
A. UK
B. USA
C. Canada
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Railways has signed a MoU with Department for International Development (DFID), UK to achieve energy efficiency and self-sufficiency for Indian Railways.

Question 2:Government launched the ___________ across India to crackdown illegal trade in the mongoose hair.
A. Operation Clear Art
B. Operation Clean Art
C. Operation Cleaner Art
D. Operation Calm Art

Answer and Explanation

Answer: B

Government launched the Operation Clean Art across India to crackdown illegal trade in the mongoose hair.

Question 3:Commerce and Industry Minister Piyush Goyal has inaugurated the 3rd edition of National Public Procurement Conclave in __________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Chennai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

Commerce and Industry Minister Piyush Goyal has inaugurated the 3rd edition of National Public Procurement Conclave in New Delhi.

Question 4:The 70th NATO Summit 2019 has been concluded in _____________, United Kingdom.
A. Watford
B. London
C. Manchester
D. Bristol

Answer and Explanation

Answer: A

The 70th NATO Summit 2019 has been concluded in Watford, United Kingdom.

Question 5:Tri-services exercise between India and Russia ‘____________’ will be conducted in India from 10-19 December 2019 simultaneously at Babina (near Jhansi), Pune, and Goa
A. INDRA 2019
B. RUSIND 2019
C. INDRUS 2019
D. RAIND 2019

Answer and Explanation

Answer: A

Tri-services exercise between India and Russia ‘INDRA 2019’ will be conducted in India from 10-19 December 2019 simultaneously at Babina (near Jhansi), Pune, and Goa.

Question 6:Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) have agreed to invest up to __________________ through the National Investment and Infrastructure Fund Master Fund.
A. $500 million
B. $600 million
C. $700 million
D. $800 million

Answer and Explanation

Answer: B

Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) have agreed to invest up to $600 million through the National Investment and Infrastructure Fund Master Fund.

Question 7:Ratings Agency S&P Global has reaffirmed India’s sovereign rating at ___________ with stable outlook.
A. B-
B. BB-
C. BBB-
D. BBB+

Answer and Explanation

Answer: C

Ratings Agency S&P Global has reaffirmed India’s sovereign rating at BBB- with stable outlook.

Question 8:Flipkart and ____________ Government have signed MoU to create opportunities for MSMEs in the state.
A. Punjab
B. Haryana
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

Flipkart and Punjab Government have signed MoU to create opportunities for MSMEs in the state.

Question 9:Lionel Messi (35 hat-tricks in La Liga) has broken _____________’s record for the most hat-tricks in La Liga history.
A. Cristiano Ronaldo
B. Gerd Müller
C. Guillermo Gorostiza
D. Raúl Gonzaléz

Answer and Explanation

Answer: A

Lionel Messi (35 hat-tricks in La Liga) has broken Cristiano Ronaldo’s record for the most hat-tricks in La Liga history.

Question 10:Kaleshwaram Lift Irrigation Project in _____________ is the world’s largest multi-stage lift irrigation project, its farthest upstream influence is at the confluence of the Pranhita and Godavari rivers
A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Kerala
D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: B

Kaleshwaram Lift Irrigation Project in Telangana is the world’s largest multi-stage lift irrigation project, its farthest upstream influence is at the confluence of the Pranhita and Godavari rivers

Daily Current Affairs: 8 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 8 December 2019 Current Affairs Quiz 8 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest