Content Ad 002

Current Affairs Quiz 8th December 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8th December2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 8th December2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 8th December2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 8th December2023

 

 

Question 1:

What is LIC’s global ranking in terms of reserves?

a. Third

b. Second

c. Fourth

d. Fifth

Answer and Explanation

Answer: c. Fourth

Explanation: LIC is ranked as the fourth-largest insurer globally by reserves, following Allianz SE, China Life Insurance, and Nippon Life Insurance.

 

 

Question 2:

Which organization has recently onboarded SBI Card under the credit card category?

a. Bharat BillPay

Content Ad 03

b. NPCI

c. SEBI

d. RBI

Answer and Explanation

Answer: a. Bharat BillPay

Explanation: NPCI Bharat BillPay has onboarded SBI Card under the credit card category to simplify credit card bill payments for its customers.

 

 

Question 3:

What is the new deadline set by SEBI for linking SCORES with the online dispute resolution platform?

a. March 31, 2024

b. December 31, 2023

c. April 1, 2024

d. January 1, 2024

Answer and Explanation

Answer: c. April 1, 2024

Explanation: SEBI has extended the deadline for integrating SEBI Complaint Redressal (SCORES) with the online dispute resolution platform to April 1, 2024.

 

 

Question 4:

What was the record value of UPI transactions in November 2023?

a. ₹15 lakh crore

b. ₹20 lakh crore

c. ₹17.4 lakh crore

d. ₹18 lakh crore

Answer and Explanation

Answer: c. ₹17.4 lakh crore

Explanation: In November 2023, UPI transactions reached a record value of ₹17.4 lakh crore.

 

 

Question 5:

How much have Scheduled Commercial Banks (SCBs) written off in the last five years?

a. ₹8.6 lakh crore

b. ₹10.6 lakh crore

c. ₹12.6 lakh crore

d. ₹9.6 lakh crore

Answer and Explanation

Answer: b. ₹10.6 lakh crore

Explanation: SCBs have written off nearly ₹10.6 lakh crore in the last five years.

</ul]

 

 

Question 6:

Which comprehensive insurance product has been introduced by ICICI Lombard?

a. MaxSecure

b. MaxProtect

c. MaxCover

d. MaxSafe

Answer and Explanation

Answer: b. MaxProtect

Explanation: ICICI Lombard has introduced MaxProtect, a comprehensive insurance product with two plans: MaxProtect Classic and MaxProtect Premium.

</ul]

 

 

Question 7:

Who is the Managing Director (MD) of LIC?

a. Dinesh Kumar Khara

b. Siddhartha Mohanty

c. Dilip Asbe

d. Sanjeev Mantri

Answer and Explanation

Answer: b. Siddhartha Mohanty

Explanation: Siddhartha Mohanty is the Managing Director of LIC.

</ul]

 

 

Question 8:

Who has been appointed as the new Chief Minister of Telangana?

a. K Chandrashekar Rao

b. Tamilisai Soundararajan

c. Anumula Revanth Reddy

d. Narayan Sheshadri

Answer and Explanation

Answer: c. Anumula Revanth Reddy

Explanation: Anumula Revanth Reddy, the Telangana Congress President, has been appointed as the new Chief Minister of Telangana.

</ul]

 

 

Question 9:

Who is likely to head National Asset Reconstruction Co Ltd (NARCL)?

a. Narayan Sheshadri

b. Diwakar Gupta

c. Tarun Bajaj

d. Rohit Jawa

Answer and Explanation

Answer: b. Diwakar Gupta

Explanation: Diwakar Gupta is likely to head National Asset Reconstruction Co Ltd (NARCL) after resigning as IDRCL chairman.

</ul]

 

 

Question 10:

Who has been appointed as an independent director at Hindustan Unilever Limited (HUL)?

a. Tarun Bajaj

b. Sanjeev Mantri

c. Dilip Asbe

d. Rohit Jawa

Answer and Explanation

Answer: a. Tarun Bajaj

Explanation: Tarun Bajaj, the former Revenue Secretary, has been appointed as an independent director at HUL.

</ul]

 

 

Question 11:

What percentage stake is SBI planning to acquire in SBI Pension Funds?

a. 15%

b. 20%

c. 25%

d. 30%

Answer and Explanation

Answer: b. 20%

Explanation: SBI is planning to acquire a 20% stake in SBI Pension Funds from SBI Capital Markets.

</ul]

 

 

Question 12:

Who is the first woman medical officer in the Indian Army to be deployed at Siachen?

a. Captain Geetika Koul

b. Captain Anumula Reddy

c. Captain Rohit Jawa

d. Captain Sanjeev Mantri

Answer and Explanation

Answer: a. Captain Geetika Koul

Explanation: Captain Geetika Koul becomes the first woman medical officer in the Indian Army to be deployed at Siachen.

</ul]

 

 

Question 13:

What is the new technology replacing VoLTE worldwide?

a. VoLTE Plus

b. Vo5G/VoNR

c. Vo3G

d. VoLTE Advanced

Answer and Explanation

Answer: b. Vo5G/VoNR

Explanation: Vo5G/VoNR (Voice over New Radio) is gradually replacing VoLTE (Voice over LTE) worldwide, providing superior voice quality and reduced latency.

</ul]

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img