Current Affairs Quiz 9 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9 December 2019

Question 1:MLD Sewage Treatment Plant (STP) in ___________ is India’s First Hybrid Annuity PPP (HAM) model in ‘Sewerage Sector’.
A. Haridwar
B. Rishikesh
C. Varanasi
D. Prayagraj

Answer and Explanation

Answer: A

MLD Sewage Treatment Plant (STP) in Haridwar is India’s First Hybrid Annuity PPP (HAM) model in ‘Sewerage Sector’.

Question 2:____________ Government conferred with the National Award of Excellence by the Union Ministry of Social Justice and Empowerment.
A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Gujarat
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Uttar Pradesh Government conferred with the National Award of Excellence by the Union Ministry of Social Justice and Empowerment.

Question 3:____________ CEO Ajay Banga named ‘Global Indian of the Year’ at The Economic Times Awards for Corporate Excellence in Mumbai.
A. Mastercard
B. VISA
C. American Express
D. RuPay

Answer and Explanation

Answer: A

Mastercard CEO Ajay Banga named ‘Global Indian of the Year’ at The Economic Times Awards for Corporate Excellence in Mumbai.

Question 4:Sanna Marin has been appointed as the youngest-ever Prime Minister of ________.
A. Finland
B. Norway
C. Sweden
D. Iceland

Answer and Explanation

Answer: A

Sanna Marin has been appointed as the youngest-ever Prime Minister of Finland. President: SauliNiinistö || Capital: Helsinki || Currency: Euro

Question 5:SAARC Charter Day was observed on ________ December.
A. 8th
B. 7th
C. 6th
D. 5th

Answer and Explanation

Answer: A

SAARC Charter Day was observed on 8th December. The South Asian Association of Regional Cooperation (SAARC) was established on 8 December 1985. Founded: 8 December 1985, Dhaka, Bangladesh || Headquarters location: Kathmandu, Nepal

Question 6:The minimum capital for setting up an Small Finance Bank has been mandated at __________.
A. Rs 100 crores
B. Rs 200 crores
C. Rs 300 crores
D. Rs 400 crores

Answer and Explanation

Answer: B

The minimum capital for setting up an Small Finance Bank has been mandated at ₹200 crores, adding for primary (urban) co-operative banks (UCBs), which wish to become SFBs, the initial requirement of net worth will be ₹100 crores, which will have to be increased to ₹200 crores within five years from the date of commencement of business.

Question 7:India has ranked __________ out of 152 countries in Business-to-Consumer E-commerce Index 2019 is released by United Nations Conference on Trade and Development.
A. 69th
B. 45th
C. 73rd
D. 84th

Answer and Explanation

Answer: C

India has ranked 73rd out of 152 countries in Business-to-Consumer E-commerce Index 2019 is released by United Nations Conference on Trade and Development

Question 8:Batsman ____________ has become the first-ever cricketer to play 150 Ranji Trophy matches.
A. Wasim Jaffer
B. Amol Muzumdar
C. Faiz Fazal
D. Armaan Jaffer

Answer and Explanation

Answer: A

Batsman Wasim Jaffer has become the first-ever cricketer to play 150 Ranji Trophy matches.

Question 9:Where is the Headquarter of United Nations Conference on Trade and Development?
A. Geneva
B. Bern
C. Paris
D. Berlin

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters location: Geneva, Switzerland || Head: MukhisaKituyi || Abbreviation: UNCTAD || Founder: United Nations General Assembly || Founded: 30 December 1964

Question 10:NEFT transactions will be made 24×7 from __________ 16 by RBI.
A. January
B. December
C. February
D. March

Answer and Explanation

Answer: B

NEFT transactions will be made 24×7 from December 16 by RBI. National Electronic Funds Transfer (NEFT) is an Indian system of electronic transfer of money from one bank or bank branch to another. The banks or their branches that support such transactions have to participate in the NEFT network.

Daily Current Affairs: 9 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 9 December 2019 Current Affairs Quiz 9 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest