Current Affairs Quiz 1 February 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 February 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 February 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 February 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 February 2020

Question 1:Indian Railways has commissioned India’s first Governmental Waste-to-Energy Plant in _____________ under the East Coast Railway zone.
A. Bhubaneswar
B. Kolkata
C. Patna
D. Ranchi

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Railways has commissioned India’s first Governmental Waste-to-Energy Plant in Bhubaneswar under the East Coast Railway zone.

Question 2:President Ram Nath Kovind has inaugurated the 34th Surajkund International Crafts Fair on February 1, 2020, in ________, Haryana.
A. Hisar
B. Faridabad
C. Rohtak
D. Gurugram

Answer and Explanation

Answer: B

President Ram Nath Kovind has inaugurated the 34th Surajkund International Crafts Fair on February 1, 2020, in Faridabad, Haryana.

Question 3:Former President Pranab Mukherjee released __________’s autobiography ‘Relentless’.
A. Yashwant Sinha
B. Arun Jaitley
C. Arun Shourie
D. Jaswant Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Former President Pranab Mukherjee released Yashwant Sinha’s autobiography ‘Relentless’. Yashwant Sinha is a former Indian administrator, politician and a former Minister of Finance. He was a senior leader of the Bharatiya Janata Party before he quit the party on 21st Apr 2018.

Question 4:The 9th edition of military training exercise ‘SAMPRITI-IX’ between India-____________ will be conducted at Umroi, Meghalaya.
A. Bangladesh
B. Bhutan
C. Myanmar
D. Sri Lanka

Answer and Explanation

Answer: A

The 9th edition of military training exercise ‘SAMPRITI-IX’ between India-Bangladesh will be conducted at Umroi, Meghalaya.

Question 5: Senior bureaucrat B Anand has been appointed as the secretary of National Commission for _______.
A. Minorities
B. SC/ST
C. OBC
D. Divyangjan

Answer and Explanation

Answer: A

Senior bureaucrat B Anand has been appointed as the secretary of National Commission for Minorities.

Question 6:RBI appointed its Executive Director __________ as member of the Monetary Policy Committee replacing Michael Debrata Patra.
A. Janak Rai
B. Janak Kishore
C. Janak Raj
D. Janak Mahanta

Answer and Explanation

Answer: C

RBI appointed its Executive Director Janak Raj as member of the Monetary Policy Committee replacing Michael Debrata Patra.

Question 7:India Women Hockey Captain ____________ has been named 2019 World Games Athlete of the Year.
A. Vandana Kataria
B. Gurjit Kaur
C. Rani Rampal
D. Deep Grace Ekka

Answer and Explanation

Answer: C

India Women Hockey Captain Rani Rampal has been named 2019 World Games Athlete of the Year.

Question 8:Acc. to Union Budget 2020, Government has estimated fiscal deficit on __________ of GDP in FY20 and 3.5 percent for FY21.
A. 3.8%
B. 3.9%
C. 3.7%
D. 3.6%

Answer and Explanation

Answer: A

Acc. to Union Budget 2020, Government has estimated fiscal deficit on 3.8% of GDP in FY20 and 3.5 percent for FY21.

Question 9:Acc. to Economic Survey 2019-20, National Infrastructure Pipeline 2019-2025 was announced with a funding of the Rs _________.
A. 102 lakh crore
B. 202 lakh crore
C. 152 lakh crore
D. 252 lakh crore

Answer and Explanation

Answer: A

Acc. to Economic Survey 2019-20, National Infrastructure Pipeline 2019-2025 was announced with a funding of the Rs 102 lakh crore.

Question 10:India’s first tribal museum will be set up in _________.
A. Raipur
B. Ranchi
C. Jamshedpur
D. Patna

Answer and Explanation

Answer: B

India’s first tribal museum will be set up in Ranchi, Jharkhand.

Daily Current Affairs: 1 February

Daily Current Affairs 1 February 2020 Current Affairs Quiz 1 February 2020 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest