Current Affairs Quiz February 11 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 11 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 11 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 11 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 11 February 2018

Question 1:How many bilateral agreements were signed by India and Palestine recently when PM Narendra Modi visited Palestine?
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer and Explanation

Answer: B

Six bilateral agreements signed by India and Palestine. Agreements include setting of India-Palestine super-specialty hospital, construction of India-Palestine Center for empowering women, setting of new National Printing Press and setting up of two schools in Palestinian villages.

Question 2:Which country’s cleric recently said that women should not be forced to wear long abaya robes in public?
A. Iran
B. Iraq
C. The UAE
D. Saudi Arabia

Answer and Explanation

Answer: D

A top Saudi cleric has said that women should not be forced to wear long abaya robes in public. The cleric’s comment comes following the introduction of several reforms in the kingdom to give women more rights.

Question 3:How much stake does Indian consortium have in UAE oilfield?
A. 5%
B. 8%
C. 10%
D. 15%

Answer and Explanation

Answer: C

An Indian consortium led by ONGC has agreed to pay $600 million for a 10% stake in an offshore oilfield in UAE’s Abu Dhabi.

Question 4:Who is the Chairman of Securities and exchange Board of India(SEBI)?
A. Ajay Tyagi
B. Sanjeev Kaushik
C. Arun Sathe
D. Tapan Ray

Answer and Explanation

Answer: A

Ajay Tyagi is the chairman of SEBI while Sanjeev Kaushik is whole time member and remaining are part time members of SEBI.

Question 5:Which rank has been secured by Mumbai in the list of richest city by wealth, by South Africa-based market research group New World Wealth?
A. 10
B. 12
C. 15
D. 18

Answer and Explanation

Answer: B

India’s financial capital Mumbai has been ranked as the 12th richest city globally by South Africa-based market research group New World Wealth.

Question 6:Who equaled the record of Yuvraj Singh of most sixes in a List A innings for Punjab?
A. Prithwi Shaw
B. Shubham Gill
C. Unmukt Chand
D. Vijay Jhol

Answer and Explanation

Answer: B

India’s Under-19 vice-captain Shubham Gill slammed six sixes during his 123*run knockout, equaling Yuvraj Singh and Harbhajan Singh’s record of most sixes in a List A innings for Punjab.

Question 7:Who has topped the list of highest ODI run scorers?
A. Ricky Ponting
B. Shane Warne
C. Brian Lara
D. Sachin Tendulkar

Answer and Explanation

Answer: D

Sachin Tendulkar tops the list of highest run scorers in ODI.

Question 8:What is the term of the contract between Indian consortium and UAE in having 10% stake in UAE oilfield?
A. 10 years
B. 20 years
C. 30 years
D. 40 years

Answer and Explanation

Answer: D

The term of the contract is 40 years. This marks the first time Indian oil companies have been given a stake in Abu Dhabi’s hydrocarbon resources.

Question 9:How many mutual fund firms are there in India?
A. 43
B. 45
C. 47
D. 49

Answer and Explanation

Answer: A

India currently has 43 mutual fund firms.

Question 10:Who was named as Player of the tournament in the Under-19 World Cup 2018?
A. Prithvi Shaw
B. Shubham Gill
C. Manjot Kalra
D. Riyan Parag

Answer and Explanation

Answer: B

Shubham Gill was named as Player of the tournament in the Under-19 World Cup 2018.

Daily Current Affairs: 11 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4
Feb-5Feb-6Feb-7Feb-8
Feb-9Feb-10Feb-11Feb-12

Daily Current Affairs 11 February 2018 Current Affairs Quiz February 11 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest