Current Affairs Quiz 12 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 12 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 12 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 12 February 2019

Question 1:Former Vishva Hindu Parishad leader __________ has launched a political party named ‘Hindusthan Nirman Dal’.
A. Pravin Togadia
B. Pravin Tangodia
C. Pravin Tanodia
D. Pravin Togadiya

Answer and Explanation

Answer: A

Former Vishva Hindu Parishad leader Pravin Togadia has launched a political party named ‘Hindusthan Nirman Dal’.

Question 2:Cremica Food Park is the 1st Mega Food Park of ___________.
A. Rajasthan
B. Himachal Pradesh
C. Punjab
D. Haryana

Answer and Explanation

Answer: B

Cremica Food Park is the 1st Mega Food Park of Himachal Pradesh.

Question 3:Ministry of Environment has allocated Rs ____________ for a 3-year Asiatic Lion Conservation Project in collaboration with Gujarat.
A. 49 crores
B. 69 crores
C. 39 crores
D. 59 crores

Answer and Explanation

Answer: D

Ministry of Environment has allocated Rs 59 crores for a 3-year Asiatic Lion Conservation Project in collaboration with Gujarat.

Question 4:‘Roma’ by Alfonso Cuaron is the Best Film at _____________ British Academy of Film and Television Arts Awards ceremony.
A. 74th
B. 73rd
C. 71st
D. 72nd

Answer and Explanation

Answer: D

‘Roma’ by Alfonso Cuaron is the Best Film at 72nd British Academy of Film and Television Arts Awards ceremony.

Question 5:The 7th Edition of World Government Summit 2019 has concluded in ______________.
A. Dubai
B. Qatar
C. Oman
D. Saudi Arabia

Answer and Explanation

Answer: A

The 7th Edition of World Government Summit 2019 has concluded in Dubai.

Question 6:Both ‘Song of the Year’ and ‘Record of the year’ was awarded to a rap song, ‘This is America’ by _____________ at 61st Annual Grammy Awards Ceremony.
A. Childish Gambler
B. Childish Gambit
C. Childish Gambino
D. Childish Gabi

Answer and Explanation

Answer: C

Both ‘Song of the Year’ and ‘Record of the year’ was awarded to a rap song, ‘This is America’ by Childish Gambino at 61st Annual Grammy Awards Ceremony.

Question 7:Darwin Day is a celebration to commemorate the birthday of ____________ on 12 February 1809.
A. Charlie Darwin
B. Greg Darwin
C. Charles Darwin
D. George Darwin

Answer and Explanation

Answer: C

Darwin Day is a celebration to commemorate the birthday of Charles Darwin on 12 February 1809.

Question 8:India has signed a letter of intent (LOI) with ___________ to fight marine pollution.
A. Norway
B. Sweden
C. Denmark
D. Poland

Answer and Explanation

Answer: A

India has signed a letter of intent (LOI) with Norway to fight marine pollution.

Question 9:The ___________ International Oil and Gas Conference ‘PETROTECH-2019’ in Greater Noida has been concluded.
A. 13th
B. 14th
C. 15th
D. 16th

Answer and Explanation

Answer: A

The 13th International Oil and Gas Conference ‘PETROTECH-2019’ in Greater Noida has been concluded.

Question 10:CM Pinarayi Vijayan has inaugurated Institute of Advanced Virology in ___________.
A. Kochi
B. Thiruvananthapuram
C. Thrissur
D. Kozhikode

Answer and Explanation

Answer: B

Kerala CM Pinarayi Vijayan has inaugurated Institute of Advanced Virology in Thiruvananthapuram.

Daily Current Affairs: 12 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5
Feb.-6Feb.-7Feb.-8Feb.-9Feb.-10
Feb.-11Feb.-12




Pin It on Pinterest