Current Affairs Quiz 13 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 13 February 2019

Question 1: The Constitution (_____________ Amendment) Bill, 2019, seeking to provide 10% reservation in jobs and education to EWS.
A. 124th
B. 125th
C. 123rd
D. 122nd

Answer and Explanation

Answer: A

The Constitution (124th Amendment) Bill, 2019, seeking to provide 10% reservation in jobs and education to EWS.

Question 2: Arundhati Scheme is launched by ___________ Govt to provide gold (1 Tola Gold) at free of cost to the brides.
A. Manipur
B. Assam
C. Meghalaya
D. Nagaland

Answer and Explanation

Answer: B

Arundhati Scheme is launched by Assam Govt to provide gold (1 Tola Gold) at free of cost to the brides.

Question 3: _____________’s President Abdel-Fattah el-Sissi has been elected as the Chairman of the African Union.
A. Oman
B. Saudi Arabia
C. Egypt
D. Somalia

Answer and Explanation

Answer: C

Egypt’s President Abdel-Fattah el-Sissi has been elected as the Chairman of the African Union.

Question 4: World Radio Day is an observance day held annually on ___________ to celebrate radio as a medium.
A. 13th February
B. 12th February
C. 14th February
D. 11th February

Answer and Explanation

Answer: A

World Radio Day is an observance day held annually on 13 February to celebrate radio as a medium.

Question 5: Where is the headquarter of International Red Cross and Red Crescent Movement?
A. Switzerland
B. Austria
C. France
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: A

Founded: 1863, Geneva, Switzerland || Headquarters: Geneva, Switzerland || Volunteers: Around 17 million || Location: Geneva, Switzerland || Founders: Henry Dunant, Gustave Moynier, Théodore Maunoir, Louis Appia, Guillaume Henri Dufour

Question 6: Indian historian Sanjay Subrahmanyam has won ‘Dan David Prize 2019’ from ________.
A. UK
B. Austria
C. Israel
D. Norway

Answer and Explanation

Answer: C

Indian historian Sanjay Subrahmanyam has won ‘Dan David Prize 2019’ from Israel.

Question 7: Siddhartha Lal, the MD and CEO, ___________ has been named as the EY Entrepreneur of the Year 2018.
A. Mahindra Motors
B. Skoda Motors
C. Eicher Motors
D. Tata Motors

Answer and Explanation

Answer: C

Siddhartha Lal, the MD and CEO, Eicher Motors has been named as the EY Entrepreneur of the Year 2018.

Question 8: The 83rd edition of Senior National Badminton Championships has started in __________.
A. Guwahati
B. Dispur
C. Imphal
D. Shillong

Answer and Explanation

Answer: A

The 83rd edition of Senior National Badminton Championships has started in Guwahati.

Question 9: __________ has won Allan Border Medal in 2019 Australian Cricket Awards.
A. Pat Cummins
B. Nathan Lyon
C. Marcus Stoinis
D. Glenn Maxwell

Answer and Explanation

Answer: A

Pat Cummins has won Allan Border Medal in 2019 Australian Cricket Awards.

Question 10: Sapta Shakti Command of Indian Army has started Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise ‘Exercise Rahat’ in __________
A. Bhuj
B. Kolkata
C. Lucknow
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: D

Sapta Shakti Command of Indian Army has started Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise ‘Exercise Rahat’ in Jaipur.Daily Current Affairs: 13 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5
Feb.-6Feb.-7Feb.-8Feb.-9Feb.-10
Feb.-11Feb.-12Feb.-13




Pin It on Pinterest